Kylvä oma yrttiruukku

Yrttien kasvattaminen ruukussa on helppoa. Tuoksut ja maut hurmaavat, ja itse kasvatettu maistuu hyvälle!  Aloita kylvöpuuhat maalis-huhtikuussa.

Tarvitset: Ruukkuja, yrttien siemeniä ja kylvö- tai taimikasvatusmultaa.

Täytä ruukut mullalla, tiivistä multa kevyesti kädellä ja kastele hyvin.

Kylvä  3-4 siementä/ruukku (basilika, persilja, sitruunamelissa) tai ripottele siemenet harvakseltaan mullan pinnalle (kirveli, timjami). Persiljan siemenet itävät hitaasti, joten niitä kannattaa liottaa haaleassa vedessä yön yli. Lue siemenpussista tarkemmat ohjeet.

Peitä siemenet hyvin ohuella multakeroksella ( timjamin siemeniä ei peitetä) ja kastele kylvös vielä hyvin suihkupullolla.

Sumuta kylvöksiä säännöllisesti itämisen ajan. Multa ei saa kuivua. Voit laittaa kylvöksen päälle rei’itettyn muovin estämään kosteuden haihtumista.

Sijoita ruukut valoisaan, vedottomaan paikkaan ikkunalaudalle. Suojaa taimet auringonpaahteelta.

Latvo taimet ensimmäisen kerran, kun versoissa muutama pari kasvulehtiä. Latvominen tarkoittaa verson latvan katkaisemista. Anna versojen kasvaa muutama sentti ja latvo uudelleen. Mitä ahkerammin käytät latvoja ruoanlaittoon, sitä enemmän taimi haaroittuu.

Kastele säännöllisesti.

Lannoita lisäämällä multaan hitaasti liukenevia kanankakkarakeita/ lannoitepuikkoja tai sekoittamalla kasteluveteen liuoslannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Korjaa satoa sitä mukaa kun yrtit kasvavat. Jos leikkaat versoja kerralla runsaasti, anna versojen kasvaa sadonkorjuukertojen väillä.