Haaveiletko päiväunista riippukeinussa, käyskentelystä kasteisella nurmikolla paljain jaloin vai aurinkoisesta aamukahvipaikasta? Onko haaveenasi kasvattaa itse ruokaa, puuhata toimivassa kesäkeittiössä ja järjestää puutarhajuhlia ystäville? Vai riittäisikö pieni viljelylaatikko ja grillauspaikka? Haaveiletko lapsille turvallisesta ja virikkeellisestä pihasta, jossa on myös koko perheelle yhteistä pelitilaa?

Muista myös käytännön asiat

Varaa jäteastioille ja kompostoinnille riittävästi tilaa, ja suunnittele paikkaan esteetön kulku myös talvella. Suojaa ne katseilta istutuksilla tai säleiköllä.  Huomioi, että mitään kasvijätettä ei saa viedä oman tontin ulkopuolelle, metsään tai joutomaille. Jos et kompostoi, saatat tarvita esimerkiksi syksyisin puun lehdille varastointipaikan, ennen kun toimitat ne jätekeräykseen.  

Pihan toiminnot muotoutuvat pihan käyttäjien mukaan. Jokaisella perheellä on erilaisia tarpeita oleskella, leikkiä ja puuhailla kotipihalla. Mitä sinun pihallasi tehdään, mille toiminnoille varataan tilaa? Tekemällä listan toiveista voit laittaa niitä tärkeysjärjestykseen ja toteuttaa ainakin ne tärkeimmät.

Voit aloittaa tulostamalla seuraavan listan ja laittamalla rastin ruutuun niiden asioiden kohdalle, joita pihaasi haluat. Listaa myös muut toiveet.
hiekkalaatikko keinu
leikkimökki  

pyykinkuivaus

liukumäki tomutus
pelikenttä autopaikoitus
uima-allas  

pyöräparkki

grilli mopoparkki
kesäkeittiö polkupyörien huoltoalue
savustuspaikka jätekatos
oleskelupaikka jäteastia
ruokapöytä elintarvikekompostori
 

aurinkotuolit

puutarhajäte komposti
penkki tuuletus
puuliiteri säilytystila työvälineille, ruukuille ja tarvikkeille
lipputanko  

polttopuiden pilkkominen

valaistus viljelylaatikko
ruukkuistutuksia kasvihuone
kasvimaa yrttimaa
niitty keto
kuntta muuta
Tee lista myös kasvitoiveista
koristepuut
koristepensaat
havukasvit
perennat
hedelmäpuut
marjapensaita
kesäkukkia
nurmikko
muuta