Melonin kasvatus
Vesi- ja sokerimelonien kasvatus onnistuu myös Suomessa lämpimässä paikassa, ja niitä kasvatetaan lähes samalla tavalla kuin kurkkua.
Vesimeloni erottaa sokerimeloneista ulkonäön perusteella. Lisäksi sokerimelonin siemenet ovat hedelmän keskellä siististi, kun taas vesimelonilla ovat sikin sokin hedelmälihassa. Sokerimeloneita ovat mm. verkkomeloni, hunajameloni ja cantaloupemeloni.

Meloni vaatii enemmän lämpöä kuin kurkku. Lämpötila saa kohota päivällä 30 asteeseen ja yölläkin saa olla lämmintä. Harvoin kotikasvihuoneessa kasvatetaan pelkkää melonia, joten olosuhteita täytyy säätää viileämmäksi, sopivaksi myös muille kasveille. Myös vettä ja ravinteita kuluu runsaasti.

Esikasvatus ja taimien istutus
Melonen kasvuaika on noin 110-120 vuorokautta. Esikasvatus aloitetaan huhti-toukokuulla. Isot siemenet voi kylvää suoraan yksi/ruukku. Taimikasvatusohjeet löydät www.martat.fi/taimikasvatus/ -sivuilta.
Taimet istutetaan kasvupaikalle, kun kasvualustan lämpötila on kohonnut vähintään 16 asteeseen. Ilman lämpötila ei saa laskea alle 10 asteen. Kasvihuoneeseen voi istuttaa aikaisemmin kuin avomaalle. Taimet voi istuttaa myös kasvusäkkeihin.
Kunnosta kasvualusta kuohkeaksi ja lisää joukkoon hyvää kompostimultaa. Istuta taimet 50-100 sn välein. Taimiväliin vaikuttaa tuetaanko taimet kasvamaan ylöspäin vai kasvavatko ne maata pitkin sekä kasvatettava lajike (tarkista siemenpussista). Lisää istutuksen jälkeen varasto- eli sijoituslannoitus.



Tukeminen
Ainakin pienihedelmäiset lajikkeet ohjataan kasvihuoneessa kasvamaan ylös tukinarujen avulla. Avomaalla tukeminen on vaikeampaa ja tilaa on enemmän, joten kasvi voi kasva myös maan pinnalla. Maakosketuksessa olevien hedelmien alle laitetaan suoja, esim. kaislaa, olkea, taiteltu sanomalehti tai pala ruskeaa käsittelemätöntä pahvia, jotta ne pysyvät puhtaina ja kuivina, eivätkä pilaantuisi.


Pölytys
Meloni vaatii tuuli- tai hyönteispölytyksen, jota hedelmiä muodostuisi. Avomaalla pölyttäjiä on yleensä riittävästi, mutta kasvihuoneessa pölytys on hyvä varmistaa käsin. Kasvustosta kerätään hoikkia hedekukkia ja pölytetään niillä samaan aikaan avoinna olevia, pulleatyvisiä emikukkia. Myös sivellintä voi käyttää apuna. Hyvä pölytysajankohta on aamupäivä.
Versojen leikkaaminen
Katkaise pääverso kolmannen lehden yläpuolelta. Jokaisen lehden hangasta kasvaa uusi sivuverso. Kukat ja hedelmät kehittyvät sivuversoihin. Versot katkaistaan pölyttyneen kukan ja sitä seuraavien kahden lehden jälkeen. Näin kasvi ei suotta kuluta energiaa biomassaan, vaan keskittyy hedelmien tuottamiseen. Yksi meloni tekee kotikasvihuoneessa yleensä 2-4 hedelmää.
Kastelu ja lannoitus
Meloni kuluttaa runsaasti vettä ja vaatii paljon kastelua. Kastele lämpimällä vedellä. Seuraa lisälannoittamisen tarvetta. Lisälannoitteeksi voit lisätä varastolannoitetta samaan paikkaan kuin keväällä, tai antaa kastelulannoitteena nokkos- tai lantavettä.

Sadonkorjuu
Melonit ovat korjuuvalmiita, kun kannan ympärys on hieman pehmeä, se irtoaa varresta helposti ja koputellessa kuulostaa ontolta.