Hedelmien siemenistä huonekasveja!

Moni ruokakaupasta kotiin ostettu hedelmä kätkee sisäänsä siemenet, niistä kasvaa helposti huonekasveja.  Kylvä siemenet multaan, ja odottele pienten sirkkalehtien ilmestymistä. Vuosien kuluessa pienestä siemenestä voi kasvaa jopa satoa tuottava sitruspuu!

Kokeile rohkeasti eri hedelmien siementen idättämistä. Anna hedelmien kypsyä täysin kypsiksi, enen siementen ottamista. Myös pilaantuneiden hedelmien siemenet voi kylvää. Pese siemenliha pois siemenen ympäriltä ennen kylvöä. Jotkut siemenet itävät nopeasti, joidenkin lajien jopa pari kuukautta, joten ei kannata luovuttaa, vaikka versoja ei ensimmäisten viikkojen aikana mullasta vielä nousisikaan.

  • Kylvöastiaksi sopivat tavalliset, puhtaat ruukut.
  • Kylvä siemenet hyvin kostutettuun kylvö- tai taimikasvatusmultaan ja peitetä ohuella multakerroksella.
  • Laita kylvöruukun päälle rei’itetty muovipussi ja vie lämpimään paikkaan. Kosteassa ja lämpimässä siemenet itävät yleensä parhaiten.
  • Isot paksukuoriset siemenet itävät yleensä pidempään, kuin pienet ja ohutkuoriset siemenet. Isot kovakuoriset siemenet voi idättää muovipussissa, kosteassa mullassa ja siirtää ruukkuun siinä vaiheessa, kun siemen on itänyt.
  • Laita kylvöksille nimikyltit, että muistat mitä olet kylvänyt.
  • Kun pikkutaimissa on sirkkalehtien lisäksi, ensimmäiset kasvulehdet kouli ne, eli siirrä kukin omaan ruukkuun kasvamaan. Istuta taimet aina samaan syvyyteen, missä ne ovat kasvaneet aikaisemmin. Jos olet kylvänyt samaan ruukkuun kolme siementä ja kaikki itävät, poista kaksi ja jätä vahvin taimi kasvamaan.
  • Hoida kasveja myöhemmin, kuten huonekasveja. Kastele huoneenlämpöisellä vedellä, lannoita ja suihkuta, ja istuta tarvittaessa isompaan ruukkuun.

Avokadoja on monenlaisia. Kaikilla on iso siemen ja ne voi hyvin idättää ennen ruukkuun laittamista. Yleensä ohjeissa sanotaan, että osa siemenestä jätetään näkyviin mullan pinnalle, mutta siemen itää melko hyvin myös asetettuna kokonaan mullan alle. Tärkeää on tasainen mullan kosteus koko itämisen ja alkukasvun ajan.

Sitruspuiden siemenet voi kylvää suoraan ruukkuun.  Kylvä sitruunan, mandariinin (kuvassa), appelsiinin, greipin ja muiden sitrushedelmien siemeniä ja yllätyt, kuinka kiiltävälehtisiä ja hyvälle tuoksuvia kasveja niistä kasvaa. Luonnossa sitruspuut kasvavat lähes 10 metriä korkeiksi, huonekasvinakin korkeutta voi tulla yli 2 metriä, tosin kasvuvauhti on noin 30 cm vuodessa. Ne viihtyvät talven ajan viileässä.

Granaattiomenan kuori on nahkamaisen paksu. Kun hedelmän halkaisee, sisältä löytyy paljon siemeniä mehukkaan punaisen siemenvaipan ympäröimiä. Punainen mehu roiskuu helposti ja värjää, mutta onneksi väri lähtee helposti pesussa. Huuhdo siemenet ja levitä paperin päälle, kuivaa ja kylvä. Loput siemenet voit kuivata pari vuorokautta huoneen lämmössä ja laittaa lasipurkkiin ja kylvää myöhemmin. Lämpimässä paikassa siemenet itävät noin viikossa, viileämmässä saattaa kulua jopa kuukausi.

Halkaistun papaijan sisältä löytyy pippurin kokoisia mustia siemeniä. Huuhdo siemenet, kuivaa paperiin ja kylvä. Kosteina ja lämpimässä siemenet itävät 2-10 viikon kuluessa.

Kokeile kasvattaa huonekasveja myös muista kaupasta ostamistasi hedelmistä. Esimerkiksi guava, karambola, mango ja viikuna ovat mielenkiintoisia kokeilla. Myös vihannestiskin paprikoiden, melonin, luumun ja kirsikan siemeniä voi laittaa ruukkuun itämään. Ananaksen lehtiruusukkeen voi laittaa mullan pinnalle juurtumaan, leikkaa pistokkaaseen myös hieman hedelmälihaa mukaan.