Kohtuullisuus on sopiva mitta kasvien kastelussa. Vaikka kasvit sopeutuvat hetkelliseen kuivuuteen ja selviävät tovin märässäkin maassa, säännöllinen kastelu ja puhdas kasteluvesi varmistavat kauniin kukinnan ja hyvän sadon.Puutarhan kasveja on kasteltava sateettomina kausina, muuten ne eivät pysy hengissä. Kasteluveden tulee olla puhdasta, jotta kasvit eivät vioitu eikä syötäviin kasveihin tule veden mukana haitallisia mikrobeja.

Vedellä on väliä

Vesijohtovesi on Suomessa puhdasta ja sopii kasvien kasteluun.  Vesijohtovesi on kuitenkin yleensä aika kylmää. Jos veden seisottaminen astiassa ja kannulla kasteleminen tuntuu liian työläältä, vesi kannattaa valuttaa letkusta maahan, ei suoraan kasvien päälle.

Vesijohtovesi on kallista. Katolta tuleva sadevesi sen sijaan maksaa vain syöksytorven alle laitettavan astian hinnan. Tuore sadevesi on lämmintä ja hapekasta, joten se on erinomaista kasteluvettä. Kerätty sadevesi kannattaa käyttää kasteluun heti ensimmäisen poutajakson aikana, sillä pitkään astiassa seisovaan veteen ilmaantuu leväkasvustoa ja mikrobeja

Talousvedeksi kelpaava kaivovesi on hyvää kasteluvettä. Kaivovesi lämpenee ja hapettuu, kun sitä seisotetaan lyhyt aika astiassa. Samalla mahdolliset roskat laskeutuvat astian pohjalle.

Jos kaivoveden laatu epäilyttää, se kannattaa tutkituttaa. Tarkempia ohjeita voi kysyä oman kunnan terveystarkastajalta tai näytteitä tutkivalta laboratoriolta.

Järvi-, lampi- ja jokivesi kelpaa kasteluun, kun se täyttää uimaveden laatuvaatimukset. Jos vedessä on hajua tai makua, se ei käy ravintokasveille.

kastelukannu

Kastele vain tarvittaessa

Syväjuuriset puut ja pensaat selviytyvät normaalikesinä yleensä maassa olevan veden turvin, sen sijaan lähelle maan pintaan juurensa muodostavat marjakasvit, vihannekset ja kukat tarvitsevat kastelua poutajaksoina koko kesän.

Myös kasvin lehtien koko ja rakenne vaikuttavat kastelutarpeeseen. Isoista, ohuista lehdistä vettä haihtuu ilmaan paljon enemmän kuin vahapintaisista, pienistä lehdistä.

Alkukesällä

Erityisen tärkeää riittävä vedensaanti on kasvun alkuvaiheessa. Siemenet eivät itämisen aikana saa missään vaiheessa kuivua. Kylvövaon kastelu ennen kylvöä ja kunnollinen kastelu siementen peittämisen jälkeen varmistaa itämistä. Harsokate vähentää kosteuden haihtumista. Jos taimettumisen aikana ei sada, kylvöksiä kastellaan säännöllisesti. Myös taimettumisen jälkeen kasvualusta on pidettävä tasaisen kosteana.

Myös isommille  taimille annetaan istutuksen yhteydessä runsaasti vettä. Jos maa on kuivaa, säännöllistä kastelua jatketaan niin pitkään, että taimet ovat juurtuneet. Liikakastelua on kuitenkin varottava.

Keskikesällä

Voimakkaan kasvun aikana ja sadon kehittymisen aikaan kasvit kuluttavat paljon vettä.  Poutakausina kastelua tarvitaan vähintään kerran, joskus parikin kertaa viikossa.

Vettä annetaan kerralla niin paljon, että maa kastuu kunnolla. Kymmenen litran kannullinen vettä neliömetrille kastelee maata 1 cm paksuisen kerroksen. Juuristoalueen kastelemiseen tarvitaan 20 -30  litraa (kaksi, kolme kastelukannullista) neliömetrille.

*Maahan upotettujen vesipullojen avulla vesi ohjautuu suoraan kasvien juuristoalueelle ja vettä säästyy. Tee pullon pohjaan reikä, jonka kautta voit lisätä vettä. Upota pullo kaulaa myöten maahan pystyasentoon ilman korkkia. Pullon suuhun voi kiinnittää kumirenkaalla harson palasen estämään mullan pääsyä pulloon, mutta se ei ole välttämätöntä.

Näin säästät kasteluvettä

  • Illalla tai pilvisellä säällä kastelu säästää vettä. Kun aurinko paistaa, kolmasosa kasteluvedestä haihtuu ilmaan.
  • Kasteluvettä ei mene hukkaan, kun vesi valutetaan letkusta tai kannusta maahan kasvien juurelle (mansikalla muistettava harmaahomeriski). Maan pinnalle tai pinnan alle asennettavien tihkukasteluletkujen avulla veden voi annostella tarkasti kasvien juuristoalueelle. Myös *kastelupullo ohjaa veden juuristoalueelle.
  • Maan pinnan kattaminen eloperäisellä aineella (ruoho, olki, hake, puunkuori, kuorihumus jne.), koristekivillä, kuitukankaalla, paperilla tai muovilla tehostaa veden imeytymistä maahan ja vähentää veden haihtumista sekä kastelutarvetta. Kate estää myös maan pinnan liettymisen ja maa-aineksen huuhtoutumisen, mikä puolestaan vähentää vesistöjen rehevöitymistä.
  • Harso kasvimaalla alkukesällä vähentää veden haihtumista.
  • Jos maan pinta on paljas, maan pinta kannattaa harata veden imeytymisen jälkeen. Veden haihtuminen maan pinnan kautta vähenee ja samalla siemenrikkakasvit pysyvät kurissa.
  • Puiden ja pensaiden taimia kastellaan runsaasti istutuksen yhteydessä. Kun vesi on imeytynyt istutuskuoppaan, ja kuoppa täytetty, pinnalle laitetaan vielä ohut kerros kuivaa multaa. Kuiva multa vähentää veden haihtumista istutuskuopasta.
  • Puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa syksyllä. Syksyllä maa on yleensä kostea, ellei loppukesä ja syksy ole poikkeuksellisen kuiva.  Samalla kevätkosteudesta saadaan kaikki hyöty, sillä taimien kasvu alkaa heti kun maa sulaa.
Jaa sivu