Kohtuullisuus on sopiva mitta kasvien kastelussa. Vaikka kasvit sopeutuvat hetkelliseen kuivuuteen ja selviävät tovin märässäkin maassa, säännöllinen kastelu ja puhdas kasteluvesi varmistavat kauniin kukinnan ja hyvän sadon.

Vedellä on väliä

Kasteluveden tulee olla puhdasta, jotta kasvit eivät vioitu eikä syötäviin kasveihin tule veden mukana haitallisia mikrobeja.

 • Vesijohtovesi on Suomessa puhdasta ja sopii kasvien kasteluun.  Vesijohtovesi on kuitenkin yleensä aika kylmää. Jos veden seisottaminen astiassa ja kannulla kasteleminen tuntuu liian työläältä, vesi kannattaa valuttaa letkusta maahan, ei suoraan kasvien päälle. Vesijohtovesi on kallista.
 • Katolta tuleva sadevesi maksaa vain syöksytorven alle laitettavan astian hinnan. Tuore sadevesi on lämmintä ja hapekasta, joten se on erinomaista kasteluvettä. Kerätty sadevesi kannattaa käyttää kasteluun heti ensimmäisen poutajakson aikana, sillä pitkään astiassa seisovaan veteen ilmaantuu leväkasvustoa ja mikrobeja
 • Talousvedeksi kelpaava kaivovesi on hyvää kasteluvettä. Kaivovesi lämpenee ja hapettuu, kun sitä seisotetaan lyhyt aika astiassa. Samalla mahdolliset roskat laskeutuvat astian pohjalle. Jos kaivoveden laatu epäilyttää, se kannattaa tutkituttaa. Tarkempia ohjeita voi kysyä oman kunnan terveystarkastajalta tai näytteitä tutkivalta laboratoriolta.
 • Järvi-, lampi- ja jokivesi kelpaa kasteluun, kun se täyttää uimaveden laatuvaatimukset. Jos vedessä on hajua tai makua, se ei käy ravintokasveille.

Kastele vain tarvittaessa

Syväjuuriset puut ja pensaat selviytyvät normaalikesinä yleensä maassa olevan veden turvin. Lähelle maan pintaan juurensa muodostavat vihannekset, kukat ja marjakasvit tarvitsevat kastelua poutajaksoina koko kesän. Myös kasvin lehtien koko ja rakenne vaikuttavat kastelutarpeeseen. Isoista, ohuista lehdistä vettä haihtuu ilmaan paljon enemmän kuin vahapintaisista, pienistä lehdistä.

Alkukesällä

Erityisen tärkeää riittävä vedensaanti on kasvun alkuvaiheessa. Siemenet eivät itämisen aikana saa missään vaiheessa kuivua. Kylvövaon kastelu ennen kylvöä ja kunnollinen kastelu siementen peittämisen jälkeen varmistaa itämistä. Harsokate vähentää kosteuden haihtumista. Jos taimettumisen aikana ei sada, kylvöksiä kastellaan säännöllisesti. Myös taimettumisen jälkeen kasvualusta on pidettävä tasaisen kosteana. Myös isommille  taimille annetaan istutuksen yhteydessä runsaasti vettä. Jos maa on kuivaa, säännöllistä kastelua jatketaan niin pitkään, että taimet ovat juurtuneet. Liikakastelua on kuitenkin varottava.

Keskikesällä

Voimakkaan kasvun aikana ja sadon kehittymisen aikaan kasvit kuluttavat paljon vettä.  Poutakausina kastelua tarvitaan vähintään kerran, joskus parikin kertaa viikossa. Vettä annetaan kerralla niin paljon, että maa kastuu kunnolla. Kymmenen litran kannullinen vettä neliömetrille kastelee maata 1 cm paksuisen kerroksen. Juuristoalueen kastelemiseen tarvitaan 20 -30  litraa (kaksi, kolme kastelukannullista) neliömetrille.

Näin säästät kasteluvettä

 • Kastele illalla ja pilvisellä säällä. Kun aurinko paistaa, kolmasosa kasteluvedestä haihtuu ilmaan.
 • Valuta vesi kannusta tai letkusta maahan kasvien juurelle, näin vettä ei mene hukkaan. Maan pinnalle tai pinnan alle asennettavien tihkukasteluletkujen avulla veden voi annostella tarkasti kasvien juuristoalueelle. Myös kastelupullo ohjaa veden juuristoalueelle.
 • Kata maan pinta  eloperäisellä aineella (ruoho, olki, hake, puunkuori, kuorihumus jne.). Kate tehostaa veden imeytymistä maahan ja vähentää veden haihtumista sekä kastelutarvetta. Kate estää myös maan pinnan liettymisen ja maa-aineksen huuhtoutumisen, mikä puolestaan vähentää vesistöjen rehevöitymistä.
 • Käytä kasvuharsoa  kasvimaalla ainakin alkukesällä, se vähentää veden haihtumista.
 • Haraa paljas maan pinta kastelun ja sateen jälkeen. Veden haihtuminen maan pinnan kautta vähenee ja samalla siemenrikkakasvit pysyvät kurissa.
 • Kastele runsaasti puiden ja pensaiden taimia istutuksen yhteydessä. Kun vesi on imeytynyt istutuskuoppaan, ja kuoppa täytetty, pinnalle laitetaan vielä ohut kerros kuivaa multaa. Kuiva multa vähentää veden haihtumista istutuskuopasta.
 • Istuta puiden ja pensaiden taimia syksyllä. Syksyllä maa on yleensä kostea, ellei loppukesä ja syksy ole poikkeuksellisen kuiva.  Samalla kevätkosteudesta saadaan kaikki hyöty, sillä taimien kasvu alkaa heti kun maa sulaa.