Kikherneen kasvatus
Kikherne (Cicer arietinum) on tuhansia vuosia vanha viljelykasvi ja yleinen raaka-aine Välimeren alueen ja Lähi-Idän sekä Intian ruokakulttuureissa. Kasvi on yksivuotinen ja erittäin proteiinipitoinen palkokasvi. Kikherne kasvaa 20–60 cm korkeaksi ja sen pieniin roikkuviin palkoihin muodostuu 1–2 siementä.
Ennen kuin aloitat kikherneen kasvatuksen, tutustu palkokasvien moniin hyötyihin täällä.

Kikherne kasvaa parhaiten lämpimällä kasvupaikalla. Sato joutuu nopeammin lämpimällä seinustalla, tunneleissa (kuten avomaankurkku) tai kasvihuoneessa.
Kasvi vaatii pitkän kasvuajan ja taimet kannattaa esikasvattaa, mikäli halutaan satoa. Aloita esikasvatus huhtikuussa tai toukokuun alussa. 1-1,5 kuukauden taimikasvatusaika on yleensä riittävä sadontuottoon. Liota siemeniä pari tuntia vedessä ennen kylvöä ja kylvä siemenet ruukkuihin. Taimien esikasvatukseen löydät ohjeita täältä.
Istuta taimet kesäkuussa, kun maan lämpötila on vähintään +15 astetta. Riittävä taimiväli on 40 cm ja riviväli 50 cm. Kasvi vaatii tuentaa, vaikka sen kasvutapa onkin pysty ja pensasmainen. Kikherne kukkii elo–syyskuussa.
Etelä-Suomessa voit kokeilla kikherneen suorakylvöä lämpimälle kasvupaikalle. Kylvä liotetut siemenet kesäkuussa suoraan läpäisevään ja hiekkapitoiseen maahan. Suorakylvettynä sato voi jäädä vähäiseksi, mutta kikherne on hyvä maanparannuskasvi.

Sadonkorjuu, käsittely ja käyttö
Kikherneen palkoja voi korjata, sitä mukaa, kun ne kehittyvät. Sadoksi voi kerätä nuoria palkoja, joiden sisällä siemenet ovat vielä pieniä sekä tuoreita pehmeitä, meheviä siemeniä tai täysikasvuiseksi kehittyneitä siemeniä.
Kikherneet ja palot esikäsitellään aina ennen käyttöä, koska ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä.
- Keitä tuoreita kikherneitä 2-10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Kuivattuja kikherneitä liotetaan ennen käyttöä 6–8 tuntia vedessä, jonka jälkeen ne huuhdellaan ja keitetään 45–75 minuuttia.
Palkokasvien käyttöön ja säilöntään löydät lisää vinkkejä ruoka-aineet sivustolta.
