Kasvihuonekurkun kasvatus
Kasvihuonekurkku kasvaa rehevänä köynnöksenä ja vaatii runsaasti lämpöä, ravinteita ja kosteutta. Kun huolehdit myös puhtaasta kasvualustasta, viljelyssä ovat hyvät onnistumisen mahdollisuudet, ja palkinnoksi saat nauttia pitkiä, raikkaita ja mehukkaita kurkkuja.
Aloita taimien kasvattamisella
Kurkun taimien esikasvatus aloitetaan huhti-toukokuulla, noin 3–4 viikkoa ennen istutusta kasvihuoneeseen. Siemenet ovat suuria ja melko kalliita, joten kylvä yksi siemen ruukkuunsa, 2–3 cm syvyyteen. Kurkku taimettuu nopeasti noin 25-asteisessa mullassa. Tarkemmat ohjeet löydät siemenpussista ja www.martat.fi/taimikasvatus/ -sivuilta. Voit myös osta valmiit taimet.



Karaise ja istuta
Taimet totutellaan kasvihuoneen olosuhteisiin noin viikon ajan ennen istutusta. Viileässä säässä taimet kannattaa suojata kasvuharsolla kuljetuksen ajaksi. Istuta taimet, kun kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen.
Taimien istutusväli on 50–70 senttiä, eli noin 2–3 tainta/neliömetrille. Istuta taimet entiseen kasvusyvyyteen. Istutuksen yhteydessä voit poistaa kukat kahdesta alimmasta lehtihangasta, mikä edistää juurtumista ja myöhempää sadontuottoa.
Käytä puhdasta, taudittomaksi varmistettua multaa. Multaan voi lisätä biohiiltä parantamaan sen ominaisuuksia. Kurkku viihtyy hajavalossa, muttei suoranaisesta paahteesta – istuta ne kasvihuoneen varjoisemmalle puolelle. Kesällä kasvihuonetta on myös varjostettava. Ihanteellinen lämpötila on 23–24-astetta.

Kurkku vaatii paljon ravinteita
Kurkulle sopii hyvin varastolannoitus. Se tehdään aina luonnonlannoitteilla, kuten lantarakeilla. Tarkista käyttömäärä lannoitepakkauksesta. Seuraa kasvua ja lisää lannoitetta tarpeen mukaan. Heikko kasvu ja vaalea väri kertovat ravinteiden puutteesta, kun taas tummanvihreä ja runsas kasvu sekä heikko kukinta viittaavat liikalannoitukseen. Lisälannoitteena voit käyttää:
- uutta annosta varastolannoitetta samaan kohtaan kuin keväällä
- nokkos- tai lantavettä
- nestemäistä kastelulannoitetta



Paljon vettä
Kastele säännöllisesti lämpimällä vedellä ja pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Matala juuristo on herkkä kylmyydelle, joten vältä kylmää kasteluvettä. Suuntaa kastelu kasvin juuristolle -älä varteen, koska varsi mätänee herkästi. Istutusvaiheessa kasvin varren tyven ympärille voi laittaa hiekkakerroksen, joka pitää sen kuivana. Ruohokatetta ei kannata laittaa kasvin tyvelle.
Tasainen ilmankosteus
Kurkut viihtyvät tasaisen kosteassa ilmassa. Jos sumutat kasvustoja, jotta lehdet kuivuvat ennen iltaa, ja kasvitaudit eivät pääse leviämään. Tuuleta kasvihuonetta päivisin ja lisää tuuletusta ilman viilentyessä loppukesää kohti. Liian kuiva ilma lisää vihannespunkkien esiintymistä.


Tukeminen ja karsinta
Ohjaa versot kasvamaan tukinaruja pitkin ylöspäin. Liian tiheässä kasvustossa viihtyvät kasvitaudit ja tuholaiset, joten poista ja lyhennä alimpia sivuversoja. Kun kasvi on kasvanut kasvihuoneen kattoon, katkaise latva. Jätä vain kaksi ylintä sivuhaaraa kasvamaan. Kuolleet lehdet ja vaurioituneet kasvinosat poistetaan heti. Loppukesällä poistetaan alimpia lehtiä.



Tuholaiset ja taudit
Tarkista taimet oston yhteydessä. Seuraa tuholaisten esiintymistä esimerkiksi kelta-ansojen avulla. Yleisiä kurkun tuholaisia ovat kirvat, ansarijauhiaiset ja vihannespunkit. Lehdissä voi esiintyä myös harmaahometta.
Poista sairaat ja tuholaisten saastuttamat kasvinosat ja hävitä ne kompostoimalla.
Kirvat voit huuhtoa vedellä, toista käsittely tarvittaessa. Vihannespunkkien ja ansarijauhiaisten torjuntaan voit käyttää biologisia torjuntaeliöitä, kuten petopunkkeja ja jauhiaiskiilukaisia. Mikäli vihannespunkkeja on esiintynyt, kasvihuone kannattaa pestä huolellisesti ennen uutta kasvukautta.

Sadonkorjuu
Poimi kurkut nuorina ja viheinä, kun ne ovat vielä rosoisia ja noin 20–30 sentin pituisia – silloin ne ovat parhaimmillaan. Irrota kurkut kiertämällä. Säännöllinen sadonkorjuu edistää uusien hedelmien muodostumista.
Ylisuuret kurkut ovat sileitä ja kellertäviä – ne eivät maistu hyvältä ja ne kannattaa poistaa kasvustosta. Säilytä kurkut 10–14 asteessa tai huoneenlämmössä -ei jääkaapissa, joka on niille liian kylmä.
Kurkkujen käyttöön ja säilöntään löydät ohjeita www.martat.fi/reseptit/ ja www.martat.fi/sailonta/