Sipuleita siemenestä

Jättisipuli, vihersipuli ja hillosipuli kylvetään siemenistä. Jättisipulin taimet esikasvatetaan, mutta viher- ja hillosipuli kylvetään siemenistä suoraan kasvupaikalle.

Jättisipulin kavuaika on pitkä, siemenestä kehittyminen isoksi sipuliksi kestää jopa 8 kuukautta. Jos haluaa isoja sipuleita, siemenet kannattaa kylvää jo helmikuussa ja antaa lisävaloa pienille taimille. Jos lisävaloa ei ole kylvetään vasta maaliskuulla, että taimet eivät turhaa veny.  Jos kylvää siemenet suoraan avomaalle, saa sadoksi pienempiä sipuleita.

Ulos jättisipulin taimet istutetaan toukokuussa entiseen kasvusyvyyteensä 15 x 30-40 cm välein. Taimet kannattaa ainakin aluksi pitää harson alla, sillä loppukevään hallayöt vioittavat taimia. Jättisipulit tarvitsevat runsasti vettä, joten kastele kavustoa etenkin poutakausina. Kesäkuun loppupuolella kasteluveteen on hyvä lisätä lannoitetta.

Jättisipulisato valmistuu syyskuussa. Sipulit korjataan, kun naatiti ovat tuleentuneet. Jos loppukesä on kostea, tuleentuminen nopeutuu, kun naatit taivutetaan maahan pari viikkoa ennen sadonkorjuuta. Sipuleja kannattaa käyttää loppukesällä ahkerasti, sillä ne ovat parhaimmillaan tuoreena. Jättisipulit kuivatetaan noin 30 asteen lämpötilassa.Kuivattu sato säilytetään kuivassa paikassa mieluiten +2-+5 asteen lämpötilassa.

Jättisipulit ovat kepasipulin, eli tavallisen ruokasipulin isokokoiseksi kasvavia lajikkeita (Allium cepa Jättisipuli-ryhmä). Suosittu lajike on ’Kelsae’, joka on päässyt jopa Guinnesin ennätysten kirjaan maailman suurimpanan sipulina. Meillä jättisipulit eivät yllä ihan ennätysmittoihin, mutta parhaimmillaan ne kasvavat jopa kilon painoisiksi. Pitkäkaulaisia jättisipuleita kutsutaan myös keilasipuleiksi.

Hillosipulina kasvatetaan  kepasipulin (Allium cepa var. cepa) valko- ja punakuorisia, valkomaltoisia, pienisipulisia lajikkeita. Siemenet kylvetään touko kesäkuun vaihteessa. Jos rikkakasvit halutaan pitää kurissa haraamalla, riviväliksi jätetään 30 cm. Jos rikkakasvit kitketään, riviväliksi riittää 10 -15 cm tai siemenet voi kylvää hajakylvönäkin. Taimet harvennetaan 1-2 cm etäisyyksin. Sopiva kylvösyvyys on 1 cm. Syvemmälle kylvetyistä siemenistä kehittyy kaulasipuleita, jotka eivät tuleennu kunnolla. 

Vihersipulit (salaattisipuli, kevätsipuli) ovat kepasipulin (Allium cepa) ja pillisipulin (Allium fistulosum) nopeakasvuisia lajikkeita. Sipulit korjataan ennen kun tyvi on ehtinyt paksuuntua.Toukokuussa kylvetyistä siemenistä saadaan satoa kesäkuun loppupuolella ja jos kylvö uusitaan parin viikon välein heinäkuun puoliväliin asti, tuoretta sipulia riittää koko loppukesäksi.