Aroniat

Aroniat Aronia

Aroniat ovat monikäyttöisiä koriste- ja hyötykasveja, sillä ne ovat kauniita läpi kasvukauden ja niiden marjoja voi syödä.

Kasvupaikka

Aroniat ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Maa saa mielellään olla multavaa. Syysväri on leiskuvimmillaan auringossa.

Ulkonäkö

Aronioilla on tummanvihreät, soikeat lehdet, jotka saavat leikuvan punaiset tai keltaisen syysvärin ruska-aikaan. Valkoiset kukat ovat myös koristeelliset ja niitä on runsaasti.

Kasvutapa ja hoito

Vapaasti kasvavat aroniat voivat kasvaa muutaman metrin korkeiksi pensaiksi. Leikkaamalla aronioista saa myös muotoiltua aidanteen. Yksittäispensasta ei välttämättä tarvitse leikata ollenkaan. Pensasta voi nuorentaa leikkaamalla vanhempia oksia pois. Pensaat uusiutuvat alasleikkauksesta juurivesojen avulla.

Käyttö

Aroniat sopivat yksittäisiksi koristepensaiksi pihoihin tai puistoihin. Niitä käytetään myös paljon tien varsilla suojapensaina. Aroniat ovat terveistä ja kestäviä ja kestävät hyvin haastavimmissakin paikoissa.

Alkuperä

Aroniaa kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan itäosissa, jossa se viihtyy hyvin erilaisissa kasvuolosuhteissa. Siksi sitä onkin lähdetty viljelemään pohjoisissa maissa. Aronialajikkeita on jalostettu esimerkiksi Venäjällä, josta marja-aronia ’Viking’ on peräisin.

Koristearonia Aronia x prunifolia I-V(VI)

Koristearonia on jalostettu marja-aroniasta koristepensaaksi ja sillä onkin verrattaen pienemmät lehdet ja marjat, kuin marja-aronialla. Marjat varisevat pois itsestään. Lehtien syysväri on kauniin oranssinkeltainen tai punainen, joten se sopii istutettavaksi pihoihin ja puistoihin.

Koristearonia
Marja-aronia Aronia ’Viking’ FinE® I-IV(V)

’Viking’ -lajike on varta vasten jalostettu marjatuotantoon. Marjat ovat suuret ja mustat ja säilyvät oksilla pitkään. Marja-aronian lehdet ovat koristearoniaa suuremmat. Lehtien syysväri on kirkkaan punainen.

Marjoja käytetään elintarviketeollisuudessa niiden terveysvaikutusten ja upean värin takia. Happamat marjat sisältävät runsaasti vitamiineja, flavonoideja, antosyaaneja, sekä kivennäisaineita. Marjojen väri on todella tumma violetti ja niitä käytetään tuomaan lisäväriä viineihin ja mehuihin ja niistä voi tehdä myös hilloa.