Kasvit tarvitsevat vettä loma-aikanakin. Hyvä naapuri on paras lomakastelija, mutta jos kasteluapua ei ole tarjolla, kasvien vedensaanti voidaan turvata kotikonstein.

Suora auringonpaahde lisää huone- ja parvekekasvien vedenkulutusta. Siirrä ruukut ja laatikot parvekkeen lattialle varjoisimpaan paikkaan tai puutarhaan puiden ja pensaiden suojaan. Jos varjoa ei ole, ikkunaverhojen sulkeminen  ja parvekekasvien varjostaminen esimerkikisi sanomalehdillä auttaa.

Ennen lomalle lähtöä kaikki kasvit kannattaa kastella hyvin. Altakasteluruukkujen vesisäiliöt täytetään ja tavallisten ruukkujen aluslautaselle jätetään vesi seisomaan.

Kasvit haihduttavat vähemmän, kun ilma ympärillä on kosteaa. Kosteutta voi lisätä laittamalla kaikki pienet ruukut laakeaan vatiin, jonka pohjalla on pieniä kiviä tai lecasoraa. Ruukut ladotaan soran päälle ja pohjalle kaadetaan vettä. Vesi ei saa koskettaa ruukkujen pohjaa.

Isojen ruukkujen viereen voi laittaa vesiastian.Jos mullan pinnalla ei ole katetta (lecasora, vemikuliitti koristekivet tms.),veden haihtumista pinnan kautta voi vähentää märillä sanomalehdillä.

Lomakastelija

kastelu_pullo_loma_kesäaika

Paksusta puuvilla- tai villalangasta tai kengännauhasta saa toimivan lomakastelijan. Kastele kasvit hyvin, laita langan toinen pää ruukkuun mullan alle ja toinen pää vesiastiaan, joka on alempana kuin ruukut. Jos astia on ylempänä, kasvit saavat liikaa vettä. Isoon ruukkuun voi laittaa kaksi lankaa.

Myös ylösalaisin käännetty virvoitusjuomapullo toimii lomakastelijana.

Tee pullon korkkiin kaksi reikää, täytä pullo vedellä ja laita se pystysuoraan multaan kaivettuun koloon.

Kastele kasvi hyvin ennen pullon laittamista. Mitä kuivempaa multa on, sitä nopeammin vesi valuu.

Lomakastelijat kannattaa testata ennen lomalle lähtöä.

Kasvimaan kasteluvinkit

Jaa sivu