Kasvihuonekurkun kasvatus

Kasvihuonekurkku kasvaa rehevänä köynnöksenä ja vaatii runsaasti lämpöä, ravinteita ja kosteutta. Kun huolehdit myös puhtaasta kasvualustasta, viljelyssä ovat hyvät onnistumisen mahdollisuudet, ja palkinnoksi saat nauttia raikkaita ja mehukkaita kurkkuja.    

Aloita taimien kasvattamisella

Kurkun taimien esikasvatus aloitetaan huhti-toukokuulla, noin 3–4 viikkoa ennen istutusta kasvihuoneeseen. Siemenet ovat suuria ja melko kalliita, joten kylvä yksi siemen ruukkuunsa, 2–3 cm syvyyteen. Kurkun siemenet itävät ja säilyvät hyvin, joten osan siemenistä voi jättää seuraavalle vuodelle. Kurkku taimettuu nopeasti noin 25-30 asteisessa mullassa, ja taimet kasvavat parhaiten valoisassa paikassa ja 21-28 asteen lämpötilassa. Istutusvalmiissa taimessa on noin viisi hyvin kehittynyttä lehteä. Tarkemmat ohjeet esikasvatukseen löydät siemenpussista ja www.martat.fi/taimikasvatus/ -sivuilta. Voit myös osta valmiit taimet.

Karaise ja istuta

Taimet totutellaan kasvihuoneen olosuhteisiin noin viikon ajan ennen istutusta. Taimet viettävät aluksi yöt sisällä ja päivät kasvihuoneessa. Viileässä säässä taimet kannattaa suojata kasvuharsolla kuljetuksen ajaksi. Kurkku on kylmänarka kasvi, ja myös juuristo on herkkä. Istuttamispuuhiin kannattaa ryhtyä vasta, kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Kohopenkeissä, laatikoissa ja ruukuissa kasvualusta lämpenee nopeammin kuin maapohja. Ilman lämpötila pitää pysytellä öisinkin 10-12 asteen yläpuolella. Herkän juuriston takia kurkku kastellaan aina lämpöisellä vedellä.

Taimien istutusväli on 50–70 senttiä, eli noin 2–3 tainta/neliömetrille. Istuta taimet entiseen kasvusyvyyteen. Istutuksen yhteydessä voit poistaa kukat kahdesta alimmasta lehtihangasta, mikä edistää juurtumista ja myöhempää sadontuottoa.

Puhdas, kuohkea kasvualusta on kurkulle erityisen tärkeä, koska sillä esiintyy lakastumista aiheuttavia, maalevintäisiä kasvitauteja. Jos ongelmia on esiintynyt edellisenä kasvukautena, multa kannattaa vaihtaa tai siirtyä viljelemään kurkkua kasvusäkeissä tai astioissa. Multaan voi lisätä biohiiltä parantamaan sen ominaisuuksia.

Lämpöä, valoa ja varjostusta

Ihanteellinen kasvatuslämpötila on 23-24 astetta. Kurkku viihtyy hajavalossa, muttei suoranaisesta paahteesta – istuta ne kasvihuoneen varjoisemmalle puolelle. Kesällä kasvihuonetta on myös varjostettava.

Paljon ravinteita

Kurkku kasvaa nopeasti ja tarvitsee myös paljon ravinteita. Kurkulle sopii hyvin varasto- eli sijoituslannoitus, joka tehdään aina luonnonlannoitteilla, kuten lantarakeilla. Lannoite sijoitetaan kasvin juuristoalueelle kuoppaan, kastellaan ja peitetään mullalla. Tarkista käyttömäärä lannoitepakkauksesta. Seuraa kasvua ja lisää lannoitetta tarpeen mukaan. Heikko kasvu ja vaalea väri kertovat ravinteiden puutteesta, kun taas tummanvihreä ja runsas kasvu sekä heikko kukinta viittaavat liikalannoitukseen. Lisälannoitteena voit käyttää:

  • uutta annosta varastolannoitetta samaan kohtaan kuin keväällä
  • nokkos- tai lantavettä
  • nestemäistä kastelulannoitetta  

Paljon vettä

Kastele säännöllisesti lämpimällä vedellä ja pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Matala juuristo on herkkä kylmyydelle, joten vältä kylmää kasteluvettä. Suuntaa kastelu kasvin juuristolle -älä varteen, koska pehmeäsolukkoinen varsi mätänee herkästi. Istutusvaiheessa kasvin varren tyven ympärille voi laittaa hiekkakerroksen, joka pitää sen kuivana. Tippu ja tihkukastelu on hyvä kurkulle.

Tasainen ilmankosteus

Kurkut viihtyvät tasaisen kosteassa ilmassa. Kastele alkukesällä lattiaa, se kosteuttaa myös ilmaa. Jos sumutat kasvustoja, huolehdi, että lehdet kuivuvat ennen iltaa, ja kasvitaudit eivät pääse leviämään. Tuuleta kasvihuonetta päivisin ja lisää tuuletusta ilman viilentyessä loppukesää kohti. Liian kuiva ilma lisää vihannespunkkien esiintymistä.  Kuivuus ja kuumuus voivat myös surkastuttaa kurkunalkuja.

Tukeminen ja karsinta

Ohjaa pääversot kasvamaan tukinaruja tai keppejä pitkin ylöspäin. Kurkku kasvaa nopeasti ja liian rehevässä kasvustossa viihtyvät kasvitaudit ja tuholaiset. Poista tai lyhennä alimpia sivuversoja, jolloin ilma kiertää paremmin. Poista myös maahan osuvia lehtiä, mikä helpottaa myös kastelua. Kun kasvi on kasvanut kasvihuoneen kattoon, katkaise latva. Pääverso jaksaa yleensä kasvattaa 6-8 hedelmää.  Jätä vain kaksi ylintä sivuhaaraa kasvamaan ja tuottamaan satoa. Versojen poisto ohjaa energiaa sadon tasaiseen tuottamiseen, eikä turhan biomassa kasvattamiseen. Kuolleet lehdet ja vaurioituneet kasvinosat poistetaan heti. Loppukesällä voi poistaa enemmänkin versoja ja alimpia lehtiä

Tuholaiset ja taudit

Tarkista taimet oston yhteydessä. Seuraa tuholaisten esiintymistä esimerkiksi kelta-ansojen avulla.  Yleisiä kurkun tuholaisia ovat kirvat, ansarijauhiaiset ja vihannespunkit. Lehdissä voi esiintyä myös harmaahometta.

Poista sairaat ja tuholaisten saastuttamat kasvinosat ja hävitä ne kompostoimalla.

Kirvat voit huuhtoa vedellä, toista käsittely tarvittaessa. Vihannespunkkien ja ansarijauhiaisten torjuntaan voit käyttää biologisia torjuntaeliöitä, kuten petopunkkeja ja jauhiaiskiilukaisia.  Mikäli vihannespunkkeja on esiintynyt, kasvihuone kannattaa pestä huolellisesti ennen uutta kasvukautta.

Sadonkorjuu

Poimi kurkut nuorina ja viheinä, kun ne ovat vielä rosoisia ja noin 20–30 sentin pituisia – silloin ne ovat parhaimmillaan. Irrota kurkut kiertämällä.  Säännöllinen sadonkorjuu edistää uusien hedelmien muodostumista. Ylisuuret kurkut ovat sileitä ja kellertäviä – ne eivät maistu hyvältä ja ne kannattaa poistaa kasvustosta. No myös painavat hentoa kasvustoa. Säilytä kurkut 10–14 asteessa tai huoneenlämmössä -ei jääkaapissa, joka on niille liian kylmä.

Kurkkujen käyttöön ja säilöntään löydät ohjeita www.martat.fi/reseptit/ ja www.martat.fi/sailonta/