Kurpitsan kasvatus

Kurpitsat tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja paljon ravinteita. Sukuun kuuluu 13 yksivuotista lajia, joukossa on nopeakasvuisia kesäkurpitsoja ja pitemmän kasvuajan vaativia talvikurpitsoja. Zucchinit poimitaan jo pieninä, mutta säilyvät talvikurpitsat saavat kasvaa syyspakkasiin saakka. Maailman suurimmat kurpitsat ovat painaneet yli 1100 kiloa ja Suomen ennätyskin on 716 kg, kurpitsat ovatkin maailman suurimpia vihanneksia.

Kurpitsat tarvitsevat paljon kasvutilaa ja lämpimän kasvupaikan

Kotipuutarhoissa viljellään monia Cucurbita– suvun lajeja, sekä koriste että hyötykasvina. Kurpitsoja voi kasvattaa kasvimaalla, viljelylaatikoissa ja tilavissa ruukuissa tai säkeissä. Kasvin kulmikkaat ja teräväkarvaiset versot kasvavat pensasmaisina tai pitkinä köynnöksinä.  Köynnöstävät lajit kasvavat maata myöten tai ne ohjataan vaakatasossa tai pystyssä oleviin säleikköihin tai tuetaan muuten.

Kurpitsan kasvatus aloitetaan siemenistä.

Siemenet kylvetään suoraan maahan tai niistä esikasvatetaan taimet, jotka istutetaan maahan. Taimet on helppo esikasvattaa itse, taimikasvatusajaksi riittää 2-4 viikkoa. Taimet voi ostaa myös puutarhamyymälästä. Istuta taimet ulos, kun hallanvaara on ohi, kesäkurpitsat touko – kesäkuun vaihteessa ja talvikurpitsat kesäkuun alussa. Kurpitsojen kasvuaika vaihtelee 55 -100 vuorokauden välillä. Kesäkurpitsat ovat nopeakasvuisempia kuin talvikurpitsat.

Lannoitus ja kastelu

Kurpitsat viihtyvät myös kasvilavoissa ja muovitunneleissa. Kurpitsat kasvavat nopeasti ja tuottavat suuren sadon, joten ne tarvitsevat myös paljon ravinteita ja vettä. Varastolannoitus sopii hyvin reheväkasvuiselle kurpitsalle. Istutetun taimen vierelle kaivetaan kuoppa, johon laitetaan 2 dl kananlantarakeita tai muuta eloperäistä lannoitetta. Lannoite peitetään mullalla ja kastellaan. Kasvin juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat siitä ravinteita tarvitsemansa määrän. Tarvittaessa kesällä annetaan eloperäistä lisälannoitetta, esimerkiksi viherkäytettä tai lantavettä. Huolehdi kurpitsan tasaisesta kosteudesta.  Anna vettä kerralla niin paljon, että maa kastuu juuriston alapuolelle saakka. Juuristo kasvaa silloin laajalle alueelle ja kasvi ei kesällä kärsi niin helposti kuivuudesta.  Älä kuitenkaan kastele liikaa. Kasvuharson alla on kurpitsalle lämmintä ja tasaisen kosteaa.

Kesäkurpitsat

Kesäkurpitsat ovat pehmeäkuorisia kurpitsoja, joiden sato kypsyy varhain. Niihin kuuluu eri värisiä ja muotoisia lajeja, pitkulaisesta pyöreään ja ufokurpitsaan. Sato korjataan 14 – 21 cm kokoisena. Mitä enemmän hedelmiä korjataan, sitä enemmän satoa saadaan. Nuoret kesäkurpitsat säilyvät 1 – 2 viikkoa.  Paras säilytyslämpötila n. 10 °C.

Talvikurpitsat

Talvikurpitsat ovat kovakuorisia kurpitsoja, jotka kestävät jonkin aikaa varastointia, jotkut lajikkeet jopa kuukausia. Kasvuaika on pidempi kuin kesäkurpitsojen. Varminta on kasvattaa taimet ja istuttaa ne ulos kesäkuun puolivälissä. Paras lämpötila kasvulle 18 – 25 °C.  Satoa kasvattavia sivuversoja kehittyy enemmän, jos pääverso katkaistaan. Yhteen kasviin jätetään 4-6 kurpitsanalkua, muut poistetaan. Sato korjataan kypsänä. Kypsän hedelmän väri on täysin kehittynyt. Korjuussa otetaan n. 5 cm vartta mukaan. Kahden viikon lämpökäsittely 25 – 30 °C:ssa pidentää säilymistä.  Säilytyslämpötila 10 – 13 °C.