Perhosten ja pistiäisten toukat syövät kasvien lehtiä vauhdikkaasti. Tuomenkehrääjäkoin ja omenakehrääjäkoin toukat syövät isäntäpuunsa jopa lehdettömiksi ja kietovat oksat alkukesästä vaaleaan seittiin. Karviaispistiäisen toukka syö karviaispensaan lehdet niin, että jäljelle jäävät vain lehtiruodit. Humalayökkönen syö humalan lehdet kauniiksi pitsiksi.

kasvitaudit

Perhos- ja pistiäistoukkia torjut

  • käsin poimimalla
  • tiputtamalla toukkapesäkkeet vesisuihkulla puun alle levitetyn muovin tai kankaan päälle
  • ruiskuttamalla vedellä tai nokkosvedellä.

Yleensä kasvit toipuvat toukkien aiheuttamasta lehdettömyydestä ja kasvattavat uudet lehdet tilalle, mutta sato heikkenee tuhovuonna.

Kärpästoukat ja kovakuoriaiset

Kärpästoukat, kuten porkkana- , sipuli– ja kaalikärpäsentoukat vioittavat kasvien juuria. Vahingon huomaa yleensä siitä, että kasvien lehdet alkavat ensin aurinkoisella säällä veltostua ja lopulta ne lakastuvat. Toukat nakertavat juuria ja veden kulku maanpäällisiin osiin katkeaa.

Kirpat ja luteet vioittavat kasvien lehtiä syömällä niihin reikiä. Tuhoja voi torjua peittämällä kaalikasvit, porkkanat ja sipulit kasvuharsoilla hyönteisten lentoajaksi heinäkuun loppupuolelle saakka.

Kärpäsiä ja kovakuoriaisia torjut

  • peittämällä kasvit kasvuharsolla
  • pidä harso kasvuston päällä koko kesän tai ainakin heinäkuun loppuun asti

Mansikan lehtiä repaleiseksi kalvavat ruskeat pienet kovakuoriaiset ja kellanvihreät, mustiksi muuttuvat toukat ovat nälvikkäitä.

Nälvikkäitä torjut

  • suojaamalla mansikkamaa harsolla istutuksen jälkeen

Poista harso kukinnan ajaksi. Nälvikkäät talvehtivat mansikkamaassa, joten jos ne ovat mansikan jo löytäneet, ei harsoa kannata käyttää.

Vadelman versojen kärkien nuutuminen on merkki verson sisällä elävästä toukasta. Vadelmapensaaseen asettuneita toukkia torjut leikkaamalla versot tyvestä poikki ja hävittämällä versot.

Liljojen lehtien reikiintyminen on tulipunaisten liljakukkojenaikaansaannosta.

Liljakukot pysyvät kurissa

  • ahkeralla poimimisella
Jaa sivu