Pihan muodot, materiaalit, kasvit ja värit tekevät pihan tyylin. Yleisimpiä tyylejä ovat luonnollinen, moderni ja romanttinen. Yleensä on hyvä valita yksi päätyyli, joka kokoaa yhteen kaikki pihan elementit ja ympäristön. Yhden päätyylin valitseminen helpottaa myös suunnittelua ja kasvivalintoja. Päätyylin rinnalle voi ottaa vaikutteita muista tyyleistä. Esimerkiksi modernissa pihassa voi olla hyvinkin monimuotoinen luonnollinen kasviryhmä.  Vältä kuitenkin ratkaisuja, jotka poikkeavat paljon päätyylistä ja korostuvat liikaa.

Tyylin ja tunnelman valitseminen

Tyylin voi valita myös tietyn aikakauden mukaan. Selvitä milloin talo on rakennettu, millaisia kotipihat silloin olivat ja mitä kasveja suosittiin.  Suunnittele piha ja kasvit sopusointuun aikakauden kanssa. Onnistuessaan puutarha vahvistaa talon luonnetta ja kiinnittyy ympäristöön.

Pihan tunnelma syntyy useiden osatekijöiden kokonaisuudesta. Tyylivalinnan lisäksi voit korostaa yksityiskohtia, jotka ovat sinulle tärkeitä ja näin vaikuttaa syntyvään tunnelmaan.  Suunnittele piha esimerkiksi toiminnallisuuden, hyötykasvien, monimuotoisuuden, kukkarunsauden, tiettyjen värien, tuoksujen, perinteiden, ikivihreyden tai helppohoitoisuuden ympärille.

Pihan muodot

Suosi pihalla yksinkertaisia muotoja, ne ovat selkeitä ja helpottavat pihan hoitoa. Valikoi toimintojen, kulkureittien ja kasvillisuuden päämuodoksi suorakaide tai pyöreät linjat. Käytä yhtä päälinjaa hallitsevana koko pihassa ja täydennä sitä muilla. Kokeile rohkeasti suorien linjojen lisäksi myös kaarevia. Polveilevat polut ja vinot linjat voivat yllättää. Käytä yksityiskohtia kuitenkin kohtuudella. Pyöreä muoto on aina läsnä kasveissa, suorakulma puolestaan rakennuksissa. Suorakaiteen muoto on usein tilaa säästävin ja toimivin vaihtoehto pikkupihassa. Tilavassa pihassa kaarevat kukkaryhmät ja polveilevat polut pääsevät oikeuksiinsa. Rakenteet, korkeampi kasvillisuus ja kaarevat linjat lisäävät mielenkiintoa. Koko piha ei tule nähtyä kerralla, kaarteen takaa paljastuu uusi yllättävä näkymä.