Maan pinnan kate parantaa kasvuoloja ja helpottaa tarhurin työtä

Kate vaikuttaa myönteisesti maan kosteusoloihin. Maan pinnalle levitetty kate vähentää veden haihtumista maan pinnan kautta, jolloin kastelutarve pienenee. Eloperäinen kate edistää myös veden imeytymistä maahan.  Katetun maan pinta ei liety. Kate estää myös maa-aineksen huuhtoutumista.

Kate tasoittaa maan pinnan ja alempien kerrosten lämpötilaeroja, Tästä on etua juuriston kasvulle. Myös pieneliötoiminta maassa vilkastuu. Maahan muodostuu kasvin kasvun kannalta edullisia kestäviä muruja ja ravinteita vapautuu kasvien käyttöön. Eloperäinen, hitaasti maatuva kate lisää myös kasvualustan hiilidioksidipitoisuutta, mikä lisää kasvien yhteyttämistä.

Kate helpottaa myös hoitotöitä, sillä se estää siemenrikkakasvien itämistä ja kasvua.

Kateviljely

Kateviljelyssä maata ei muokata, vaan pinnalle lisätään lehtikariketta, ruohosilppua, kaislaa, järviruokoa, olkea, puuhaketta tms. sitä mukaa kun kate maatuu.Sopiva  katekerroksen paksuus on 10-20 cm.Syksyllä kate jätetään maan pinnalle, jolloin maa ei jäädy niin syvältä kuin kattamaton maa. Keväällä kate hidastaa maan lämpenemistä, joten se kannattaa siirtää syrjään heti lumen sulamisen jälkeen.

Kateviljelyn voi aloittaa milloin tahansa. Kate levitetään kylvörivin ja taimien ympärille ja sitä lisätään kesän aikana kokoon painuneen katteen päälle.. Tuore ruohosilppu luovuttaa maatuessaan typpeä, joten se toimii myös lannoitteena. Ruohosilppukatetta lisätään kasvimaalle pari kertaa kesän aikana, paljon ravinteita vaativille kasveille (mm. kaalit, purjo ja selleri) useamminkin.