Suurin osa taimista myydään nykyisin astiataimina, joita voi istuttaa silloin, kun tarhurille itselle parhaiten sopii. Avojuuriset taimet istutetaan myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä.

Puiden ja pensaiden taimien istutus alkaa keväällä heti kun routa on sulanut ja jatkuu pitkälle kun maa alkaa jäätyä. Keväällä ja kesällä istutetut taimet tarvitsevat enemmän kastelua, syksyllä maa on yleensä kostea, joten riittää kun taimet kastellaan kerran kunnolla istutuksen yhteydessä. Syysistutuksesta on sekin etu, että taimet ovat kevällä jo valmiiksi maassa ja kasvu alkaa heti maan sulettua. Avojuurisia taimia ja astiataimia voi istuttaa niin pitkään kun maa routaantuu.

Astia- ja paakkutaimet taimet kastellaan hyvin istutusta edeltävänä päivänä tai juuripaakkua liotetaan vedessä muutama tunti. Avojuuriset taimet tuodaan istutuspaikalle vesiastiassa tai juuret peitetään kosteilla säkeillä tms., sillä juuret eivät saa missään vaiheessa kuivua. Taimien käsittelyohjeita kannattaa kysyä myyjältä taimia ostettaessa.

Taimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteensä. Kasvusyvyys näkyy puun rungossa värimuutoksena – maan alla ollut osa on tummempi. Paakku- ja astiataimien päälle  laitetaan parin – kolmen sentin multakerros, jolloin taimet eivät tule liian syvälle. Multakerros estää kosteuden haihtumista paakun pinnalta. Puut on etenkin savimaassa hyvä istuttaa matalaan harjuun (maan pinta muotoillaan  puun juuristoalueella vähän korkeammalle kun puun ympärillä).

Avojuuristen taimien istutuskuoppa kaivetaan niin isoksi, että juuret mahtuvat suoriksi. Istutuskuoppa on hyvän muotoinen, kun se muistuttaa laakeaa vatia.

  • puille 80 – 150 cm leveä ja 50 – 80 cm syvä kuoppa.
  • pensaille 50 – 80 cm leveä ja 40 – 60 cm syvä kuoppa
  • paakku- ja astiataimille niin iso kuoppa, että paakun alle ja reunoille tulee parikymmentä senttiä hyvää istutusmultaa
  • aitataimille yhtenäinen, 50 cm syvä ja 70 cm leveä kaivanto

Kuoppa tarvitsee salaojan, jos siihen kaadettu vesi jää seisomaan pohjalle. Salaojitus tehdään kaivamalla kuoppa parikymmentä senttiä syvemmäksi, rikkomalla kuopan pohja rautakangella ja levittämällä rikotun pohjamaan päälle karkeaa soraa tai sepeliä parinkymmenen sentin kerros.

Istutusmultana käytetään kuopasta kaivettua, parannettua maata. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen 1/3 hiekkaa ja 1/3 turvetta tai hyvää kompostimultaa. Hiekkamaahan lisätään vastaavasti savea sekä turvetta tai kompostimultaa. Jos maa on hyvää multaa, sitä ei välttämättä tarvitse parantaa.

Kun istutusmulta on lannoitettu tai siihen on lisätty kompostimultaa tai lannoitettua turvetta, ei taimia tarvitse lannoittaa. Jos istutuskuoppaan lisätään voimakasta karjanlantakompostia tai muuta vastaavaa lannoitetta, se laitetaan niin syvälle, etteivät taimen kasvavat juuret ulotu lannoitteeseen.

Istutettaessa avojuurisen taimen juuret levitetään luonnolliseen asentoonsa kuopan pohjalle lapioidun istutusmultakerroksen päälle, kuoppa täytetään puolilleen ja multa tiivistetään vedellä. Sen jälkeen kuoppa täytetään kokonaan ja taimi kastellaan.

Paakku- ja astiataimien juuripaakkua ei rikota. Paakkutaimista poistetaan muoviset kääreet ja kiristävät sidokset. Kun taimi on asetettu kuoppaan, maatumaton kangas poistetaan. Paakkua suojaava verkko jätetään paikoilleen. Maatuva säkkikangas lahoaa aikanaan, mutta se hidastaa jonkin verran juurtumista. Säkkiin kannattaa tehdä viiltoja, mutta kasvin  juuria ei saa vahingoittaa. Säkin voi myös leikata auki ja poistaa varovasti, jos juuripaakku on niin kiinteä,  ettei se hajoa kangasta poistettaessa.

Astiataimet otetaan varovasti pois ruukusta tai muovipussi leikataan puukolla halki. Kuoppa täytetään puolilleen istutusmullalla, ja paakku laitetaan kuoppaan niin, että paakkun yläreuna tulee maan pinnan tasoon ja kuoppa täytetään. Multa tiivistetään vedellä tai varovasti polkemalla.

Syysistutuksessa taimen tyvellä oleva multa muotoillaan matalaksi harjuksi, jotta sadevesi ei jää seisomaan taimen ympärille. Kevätistutuksessa tyvelle jätetään matala kuoppa kastelua varten.

Istutettavat puut on hyvä tukea, sillä kun tuuli heiluttaa puun latvaa, koko puu liikkuu ja juurtuminen hidastuu. Yksi tai kaksi tukikeppiä lyödään pystysuoraan istutuskuopan pohjalle jo ennen istutusta tai puu tuetaan istutuksen jälkeen puun ympärille suoraan tai vinoon lyötävillä kolmella seipäällä. Taimi sidotaan tukiseipäisiin kahdeksikkosidoksella terva- tai muovinarulla. Pystytuennassa tukiseiväs katkaistaan 10 cm alimman oksan alapuolelta, vinot tukiseipäät sidotaan alimman oksan alapuolelle.

Tuennan mallia kannattaa käydä katsomassa kaupungin puistoissa ja viheralueilla, joista löytyy varmasti sekä vastaistutettuja että pari kolme vuotta kasvaneita eri tavalla tuettuja puita.

Jaa sivu