Suurin osa taimista myydään nykyisin astiataimina, joita voi istuttaa silloin, kun tarhurille itselle parhaiten sopii. Avojuuriset taimet istutetaan myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä.

Puiden ja pensaiden taimien istutus alkaa keväällä heti kun routa on sulanut ja jatkuu pitkälle kun maa alkaa jäätyä. Keväällä ja kesällä istutetut taimet tarvitsevat enemmän kastelua, syksyllä maa on yleensä kostea, joten riittää kun taimet kastellaan kerran kunnolla istutuksen yhteydessä. Syysistutuksesta on sekin etu, että taimet ovat kevällä jo valmiiksi maassa ja kasvu alkaa heti maan sulettua. Avojuurisia taimia ja astiataimia voi istuttaa niin pitkään kun maa routaantuu.

Istutuskuoppa

Avojuuristen taimien istutuskuoppa kaivetaan niin isoksi, että juuret mahtuvat suoriksi. Istutuskuoppa on hyvän muotoinen, kun se muistuttaa laakeaa vatia.

  • puille 80 – 150 cm leveä ja 50 – 80 cm syvä kuoppa.
  • pensaille 50 – 80 cm leveä ja 40 – 60 cm syvä kuoppa
  • aitataimille yhtenäinen, 50 cm syvä ja 70 cm leveä kaivanto

Kuoppa tarvitsee salaojan, jos siihen kaadettu vesi jää seisomaan pohjalle. Salaojitus tehdään kaivamalla kuoppa parikymmentä senttiä syvemmäksi, rikkomalla kuopan pohja rautakangella ja levittämällä rikotun pohjamaan päälle karkeaa soraa tai sepeliä parinkymmenen sentin kerros.

Istutusmulta

Istutusmultana käytetään kuopasta kaivettua, parannettua maata. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen 1/3 hiekkaa ja 1/3 turvetta tai hyvää kompostimultaa. Hiekkamaahan lisätään vastaavasti savea sekä turvetta tai kompostimultaa. Jos maa on hyvää multaa, sitä ei välttämättä tarvitse parantaa.

Kun istutusmulta on lannoitettu tai siihen on lisätty kompostimultaa tai lannoitettua turvetta, ei taimia tarvitse lannoittaa. Jos istutuskuoppaan lisätään voimakasta karjanlantakompostia tai muuta vastaavaa lannoitetta, se laitetaan niin syvälle, etteivät taimen kasvavat juuret ulotu lannoitteeseen.

Istutus

Astia- ja paakkutaimet taimet kastellaan hyvin istutusta edeltävänä päivänä tai juuripaakkua liotetaan vedessä muutama tunti. Avojuuriset taimet tuodaan istutuspaikalle vesiastiassa tai juuret peitetään kosteilla säkeillä tms., sillä juuret eivät saa missään vaiheessa kuivua. Taimien käsittelyohjeita kannattaa kysyä myyjältä taimia ostettaessa.

Pensaiden paakku- ja astiataimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen niin, että juuripaakun päälle tulee parin – kolmen sentin multakerros. . Multakerros estää kosteuden haihtumista paakun pinnalta, mutta taimi ei tule liian syvälle. Paljasjuuristen ja esipakattujen taimien juurien haaroittumiskohdan tulee jäädä juuri ja juuri mullan alle, jolloin juurenkaulassa olevat silmut lähtevät kasvuun.

Puiden juurenniska jätetään istutettaessa maanpinnan tasalle. Juurenniska on se kohta, mistä ylimmät juuret alkavat kasvaa. Jos astiataimien juurenniska on mullan alla, multaa otetaan juuripaakun päältä pois niin, että juurenniska tulee näkyviin.  Multaa ei lisätä istutetun puuntaimen rungon ympärille. Tämä on tärkeää, sillä jos puu istutetaan liian syvälle, juuristo kärsii hapenpuutteesta ja siitä seuraa kasvuongelmia. Puut on etenkin savimaassa hyvä istuttaa matalaan harjuun (maan pinta muotoillaan  puun juuristoalueella vähän korkeammalle kun puun ympärillä).

Istutettaessa avojuurisen taimen juuret levitetään luonnolliseen asentoonsa kuopan pohjalle lapioidun istutusmultakerroksen päälle, kuoppa täytetään puolilleen ja multa tiivistetään vedellä. Sen jälkeen kuoppa täytetään kokonaan ja taimi kastellaan.

Paakku- ja astiataimien juuripaakkua ei rikota. Paakkutaimista poistetaan muoviset kääreet, verkot ja kiristävät sidokset. Kun taimi on asetettu kuoppaan, maatumaton kangas poistetaan. Myös maatuva säkkikangas leikataan auki ja poistetaan.  Jos paakku ei pysy kasassa eikä kangasta saa vedettyä pois, avatun säkkikankaan voi jättää kuopan pohjalle, mutta sitä kannattaa rikkoa puukolla tai saksilla.

Astiataimet otetaan varovasti pois ruukusta tai muovipussi leikataan puukolla halki. Jos paakun pinnalla (astian reunoilla) on kiertäviä juuria  ne avataan ja levitetään istutusalueelle tai katkaistaan viiltämällä paakkua parista kolmesta kohdasta alhaalta ylöspäin. Jos juuret jätetään kiepille, kasvi ei juurru kunnolla ja kiertävistä juurista kehittyy myöhemmin puulle haitallisia kuristusjuuria.

Kuoppa täytetään puolilleen istutusmullalla, ja paakku laitetaan kuoppaan niin, että paakkun yläreuna tulee maan pinnan tasoon ja kuoppa täytetään. Multa tiivistetään vedellä tai varovasti polkemalla.

Syysistutuksessa taimen tyvellä oleva multa muotoillaan matalaksi harjuksi, jotta sadevesi ei jää seisomaan taimen ympärille. Kevätistutuksessa tyvelle jätetään matala kuoppa kastelua varten.

Kasvualustan pinnalle voi levittää n. 10 cm kerroksen haketta tai kuoriketta (ei muovi- tai kangaskatetta). Rungon ympärille jätetään 10 cm alue ikattamatta, jotta kate ei haudo runkoa.

Tukeminen

Istutettavat puut on hyvä tukea, sillä kun tuuli heiluttaa puun latvaa, koko puu liikkuu ja juurtuminen hidastuu. Kaksi tukikeppiä lyödään pystysuoraan istutuskuopan pohjalle jo ennen istutusta tai puu tuetaan istutuksen jälkeen puun ympärille suoraan tai vinoon lyötävillä kolmella seipäällä. Taimi sidotaan tukiseipäisiin kahdeksikkosidoksella pehmeällä huopa- tai juuttinauhalla. Myös sukkahousuista saa pehmeän ja kestävän sidoksen. Sopiva tuentakorkeus on 1/3 puun korkeudesta.

Tuennat tarkastetaan säännöllisesti ja varmistetaan, että tukisidokset eivät purista ja hankaa paksuutta kasvavaa runkoa. Tuki poistetaan parin kolmen kasvukauden jälkeen, kun puu on kunnolla juurtunut. Kunnolla juurtuneen taimen tyvi pysyy paikoillaan, kun runkoa varovasti heilutetaan.

Kastelu

Sekä keväällä että syksyllä istutettavia taimia kastellaan koko juurtumisen ajan. Juurtuminen kestää 1-2 kasvukautta. Pitkinä helle- ja poutakausina  kastelusta on huolehdittava veilä juurtumisen jälkeenkin.