Pääsiäiskukat

Pääsiäisen kukat hehkuvat auringonkeltaisina. Narsissit ja tulppaanit kestävät pitkään, kun viet ne yöksi viileään. Tetenarsissit viihtyvät myös ulkona ja parvekkeella.

Kestävät tetenarsissit kukkivat pitkään ja ovat helppohoitoisia.

Tete-narsissit  sietävät jopa useita pakkasasteita. Tärkeää on, että ne totutetaan viileään vähitellen ja multa pidetään kosteana koko ajan. Sisällä vettä annetaan vähemmän, vain sen verran, että sipulit eivät pääse kuivumaan.  Lämpimässä narsissien kukinta menee nopeasti ohi, ja ruukut onkin hyvä siirtää yöksi viileän.

  • Ulkona narsissiruukut voi asetella isompiin ruukkuihin tai parvekelaatikkoon. Halutessaan sipulit voi istuttaa myös multaan. Samaan ruukkuun sopivat myös helmililjat ja koristeluun luonnonmateriaalit, kuten pajun- ja koivunoksat, sammal, varvut, heinät ja kaislat.
  • Sisällä narsissiruukun voi laittaa suojaruukkuun tai mihin tahansa astiaan. Sipulikukista voi tehdä kivoja asetelmia vateihin, ruukkuihin, lasipurkkeihin ja maljakoihin.
  • Tylsän muoviruukun voi kääräistä paperiin, tai kietaista ympärille pajun- tai koivunoksia, heinää tai muuta luonnonmateriaalia. Kätevä virkkaa itse ruukunsuojan.
  • Mullan voi pestä sipuleista pois, asetella ne vieriviereen ja halutessaan koristella pääsiäiskoristeilla. Sipulit tukeminen pystyyn onnistuu hiekalla, soralla tai pikkukivillä. Hammastikuilla saa kätevästi kiinnitettyä sipuleja toisiinsa.
  • Narsissit koristavat myös pajunoksista sidottua ovikranssia!
Kukinnan jälkeen kukkasipulit kannattaa istuttaa puutarhaan ja saada niistä on monivuotinen ilo.

Jos sinulla ei ole puutarhaa, vie sipulit tuliaisiksi ystävän puutarhaan. Sipulikukat sopivat hyvin pensaiden alle ja puutarhan laidalle.  Istuta narsissin sipulit noin 10 cm syvyyteen ja helmililjat 5 cm syvyyteen.  Anna lehtien lakastua rauhassa, näin vararavinto kulkeutuu sipuliin ja turvaa seuraavan kevään kukintaa. Lakastuvat lehdet voi myös letittää tai pyöräyttää pieniksi palloiksi maan pinnalle.

Tiesitkö, että pääsiäisen sipulikukkia voi kasvattaa ja hyötää kukkaan myös itse.

Istuta sipuleita syksyllä ruukkuun ja säilytä ruukut viileässä. Nosta lämpimään maalis-huhtikuussa. Pian versot kasvavat ja kukat puhkeavat. Kokeile narsissien lisäksi helmililjojen, krookusten ja kevätkellojen hyötämistä.

Leikkonarsisseille vähän vettä ja viileää!

Perinteisiä leikkonarsisseja ovat keltaiset isokukkaiset torvinarsissit ja oranssinvalkoiset lyhyttorviset narsissit. Keväiseen kimppuun kuuluvat myös tulppaanit sekä koivunoksat ja pajunkissaoksat.

  • Leikkaa terävällä veitsellä varteen suora imupinta.
  • Laita maljakkoon vettä sen verran, että varret ovat juuri veden alla.
  • Vaihda vesi uuteen joka päivä ja lisää vettä maljakkoon tarvittaessa.
  • Vie maljakko yöksi viileään, näin kukat kestävät pidempään
  • Mikäli narsissit on säilytetty myymälässä kuivana, leikkaa kotona varsiin uusi imupinta, kääräise paperiin ja laita veteen. Pidä viileässä muutama tunti. Kun kasvit ovat nestejännityksessä voit asetella ne maljakkoon.
  • Narsissien varsista tulee limaa. Lima haitta muiden leikkokukkien vedensaantia. Pidä narsissit erillään muista leikkokukista yön yli, ennen kuin laitat ne samaan maljakkoon. Jos leikkaat uuden imupinnan liman eritys alkaa uudelleen. Jos samassa maljakossa on tulppaaneja, älä keikkaa narsisseihin uutta imupintaa.

Muistathan, että pajun- ja koivunoksien katkominen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, eli saat ottaa niitä vain omalta maalta tai maanomistajan luvalla.