Perunan kasvatus astiassa

Kasvata perunoita ämpärissä, isossa ruukussa tai kasvatussäkissä. Aikaiset lajikkeet tuottavat syötävän kokoisia perunoita 60-70 vuorokaudessa. Vappuna itämään laitetuista perunoista saa satoa heinäkuun alkupuolella.

juhannusperunat_martat_puutarha

Näin kasvatat perunoita astiassa

  1. Hanki siemenperunoiksi puutarhamyymälästä aikaista lajiketta (esim. Timo tai Siikli) tai valitse perunapussista itäneet mukulat. Ruokakaupan perunat ovat keväällä myöhäistä lajiketta, joten sato ei ehdi juhannukseksi.
  2. Idätä perunoita pari viikkoa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin sentin mittaisia. Valo vahvistaa ituja eivätkä ne katkea istutettaessa. Suihkuta mukuloita silloin tällöin, jos huoneilma on kuivaa.
  3. Valitse istutusastiaksi ämpäri, iso ruukku tai kasvusäkki ja sopiva alusvati. Astian pohjassa pitää olla reikä, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.
  4. Laita astian pohjalle kerros lecasoraa/soraa salaojaksi ja parikymmentä senttiä hiekkapitoista multaa. Laita 2 (-3) perunaa erilleen toisistaan mullan pinnalle ja peitä kymmenen sentin multakerroksella. Astia on noin puolillaan. Kastele niin, että multa on kosteaa.
  5. Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät yölläkin vasta sitten, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi.
  6. Kastele perunoita veden kulutuksen mukaan: ensin vähemmän ja kun varret kasvavat, runsaammin. Huolehdi siitä, että multa pysyy kosteana. Kaada valunut kasteluvesi pois alusvadilta.
  7. Kun varret ovat kasvaneet 7-10 cm mittaisiksi, lisää multaa niin, että vain latvat näkyvät. Toista multaus aina kun varret ovat kasvaneet kymmenisen senttiä kunnes astia on täynnä. Multaus estää kehittyvien mukuloiden vihertymisen.
  8. Korjaa sato parin kuukauden päästä kääntämällä ämpäri ylösalaisin. Jos et halua käyttää koko satoa kerralla, irrota toinen taimi varovasti ja kerää tarvitsemasi määrä mukuloita.

Tulosta  perunan kasvatus-ohje

Katso videolta miten varhaispottuja kasvatetaan ämpärissä!