Luonnonmateriaalit kotipihalla
Kotipuutarhassa voi hyödyntää luonnonmateriaaleja moneen tarkoitukseen. Oksat ja kepit sopivat erimerkiksi kasvien tukemiseen. Järeämmillä oksilla, pölleillä ja kivillä on kätevä reunustaa. kasviryhmiä. Risuaidat ja -majat tarjoavat puuhaa ja paikkoja oleskeluun ja leikkiin, sekä suojaa pihan eläimille ja hyönteisille. Kädentaidot omaava voi itse valmistaa taidokkaita köynnöstukia, sermejä ja reunuksia esimerkiksi pajusta, koivun vitsoista tai köynnösten versoista.



Mistä luonnonmateriaaleja saadaan?
Kotimainen luonnonmateriaali on paras ja ekologinen vaihtoehto pihan erilaisiin rakenteisiin ja kasvien tukemiseen. Mikäli on omaa metsää, voi tukikepit, aitamateriaalit, pajunvitsat ja risut saada sieltä. Toisen maalta saa ottaa vain pieniä määriä maahan pudonneita risuja, käpyjä, kaarnaa, tuohta, lehtiä ja neulasia (Katso jokaisenoikeudet).
Kaikilla puutarhan omistajilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kerätä omalta maalta tai saada lupa maanomistajalta keräämisen, eikä kaikkia myöskään kiinnosta omin käsin tekeminen. Kotimaisia tuentamateriaaleja ja valmiita tuotteita tarvitaan myös puutarhaliikkeiden valikoimiin. Puumateriaalejahan meillä olisi metsissä runsain mitoin tarjolla.



Kasvien tuenta
Puutarhan ja yksittäisten kasviryhmien suunnittelulla voidaan vaikuttaa kasvien tuennan tarpeeseen. Monilajisilla kasvillisuusalueilla kasvit voivat tukea toisiaan sekä toimia tuulensuojina ja kiipeilytelineinä. Ainakin korkeiden perennoiden kohdalla olisi hyvä ottaa huomioon minkälaiseen paikkaan ja keiden seuraan.
Luonnossa köynnökset rönsyilevät maan pinnalla tai kiipeilevät puihin ja pensaisiin. Kotipuutahrassa niille olisi hyvä saada riittävän korkeita, luonnonmukaisilla aineilla käsiteltyjä obeliskeja, köynnöskaaria ja muita puusta valmistettuja telineitä. Maahan painettavat osat tulisi käsitellä tai niissä voisi olla metallijalat. Punontaa pajuista tai risuista voi tehdä myös metallikehikkoon. Näkösuojiksi olisi hyvä olla tarjolla puisia ristikoita, seinämiä ja kevytsermejä, joissa tarvittaessa myös köynnöksillä olisi mahdollisuus kiipeillä. Rimoista valmistettuja köynnösristikoita on jo saatavilla, mutta vaihtoehtoina voisi olla myös luonnonmukaisempia versioita.



Puut tarvitsevat tuentaa istutuksen yhteydessä, koska juuristo on, ruukussa kasvaneilla tai pellosta paakutetuilla, hyvin pieni latvuksen kokoon nähden. Luonnossa siementaimet kehittyvät tasapainoisesti. Puiden tuentaan tarvitaan kotimaisia, eri korkuisia, luonnonmukaisilla aineilla käsiteltyjä tukikeppejä. Tarjolla voisi olla myös kotimaisista materiaaleista valmistettuja suojakehikoita rungon ympärille.
Pensaiden kasvutapaan voidaan vaikuttaa oikealla istutustiheydellä, kasvupaikan valinnalla, lannoituksella ja leikkaustekniikalla. Usein tukikehikoita tarvitaan muun muassa rento-oksaisille mustaherukka- ja karviaislajikkeille. Korkeat vadelmat ja karhunvatukat tarvitsevat myös tukia. Kotimaiset puukehikot ovat tähän tarkoitukseen hyvä vaihtoehto.



Korkeat ja suurikukintoiset perennat tarvitsevat usein tuentaa, jotta voimakkaat tuulet ja sateet eivät niitä taittaisi. Perennatuet voivat olla kevyempiä kuin pensastuet. Esimerkiksi pionille sopii pensastuki. Ritarinkannukset voi tukea oksien tai ohuiden metallitolppien varassa olevilla risupannoilla. Niitä lisätään kerroksittain aina kasvin kasvun mukaan. Risut sopivat myös rentokasvuisten perennojen tuentaan, ne häviävät näkyvistä tiheäkasvuisen kasvillisuuden sekaan.
Luonnonmateriaalit kotipihalla sivusto on tehty yhteistyössä Päivi Avelan, Arkiset Aromit kanssa 2025.