Perhospuutarha

Perhoset kuuluvat monimuotoiseen pihaan. Kukka-, marja- ja hedelmäkasvien pölyttäjinä perhosilla on tärkeä tehtävä. Suomessa on noin 2500 perhoslajia.  Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia perhoslajeja, alkukesän lentoajat ovat muuttuneet aikaisemmaksi ja perinteiset lajit levinneet pohjoisemmaksi. Perhosilla on täydellinen muodonvaihdos, eli neljä kehitysastetta; muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Toukka voi luoda nahkan jopa viisi kertaa ennen koteloitumista. Kotipihasta voikin löytää hyvin erilaisia perhosten toukkia ja koteloita, ethän luule niitä kasvien tuholaisiksi!

Perhoset ottavat ravinnon aina nestemäisenä. Ne imevät pitkällä imukärsällään mettä kukista ja samalla pölyttävät kasveja. Lisäksi ne käyttävät ravinnoksi mahlaa, vettä ja pehmeitä hedelmiä. Perhoset eivät mielellään käytä energiaa lentoon pyrähtämiseen vaan kävelevät kukasta kukkaan. Perhosen toukat syövät mm. nokkosia, ohdakkeita, siankärsämöä, maitohorsmaa, syreeneitä, pajuja, tuomia, karhunputkea, heinäkasveja ja virnoja. Perhoset pitävät pihlajan ja syreenien kukista, ketokasveista ja monista kukkivista perennoista. Istuta pihaan perhosia houkuttelevia kasveja ja rakenna perhosille baari.

Suunnittele perhospuutarha

Perhoset suosivat suuria kukkia ja tiheitä kasvustoja. Suunnittele aurinkoiseen ja tuulensuojaiseen paikkaan monimuotoinen kasviryhmä, jossa on useita eri aikaan kukkivia lajeja. Näin perhosille on tarjolla sopivia mesikasveja läpi kesän. Hyviä perhosia houkuttelevia kasveja ovat esimerkiksi iisoppi, rantakukka, syysasteri, päivähatut, kaunopunahattu, kallionauhus, punatähkä, maitohorsma, pietaryrtti, mäkimeirami, rohtosuopayrtti, ajuruoho, metsäkatkero, kurjenpolvet ja leimukukat.

Tee perhosbaari  eli perhosten ruokinta-asema

Perhosia voi ruokkia läpi kesän, mutta erityisesti ne tarvitsevat lisäravintoa keväällä ja alkukesästä sekä syksyllä, kun kukkivia kasveja on vähän.  Ruokinta-asemilla viihtyvät erityisesti suruvaipat, amiraali, neitoperhonen, liuskeperhonen ja yöperhoset.

Tarvitset:

  • jogurtti-, lasi-  tai säilykepurkki tai pieni puulaatikko
  • pala pesusientä tai kangasta
  • 2 dl punaviiniä, olutta tai viinietikkaa
  • 3 rkl siirappia tai fariinisokeria
  • (¼ tl hiivaa)

Sekoita aineet. Laita luonnonpesusieni purkkiin ja kaada liemi päälle. Ripusta perhosbaari sopivalle huoltokorkeudelle lehtipuuhun aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan. Liemi säilyy jääkaapissa. Lisää purkkiin nestettä, kun se haihtuu.

Perhoset pitävät myös hedelmistä. Jos sinulla on pilaantuneita hedelmiä, halkaise ne ja laita tarjolle vatiin tai ripusta ne harsopussissa puunoksalle. Perhoset lentävät herkuttelemaan.