Lannoitus

Puutarhakasvit tarvitsevat tasapainoiseen kasvuun ja kehitykseen sekä kukkimiseen ja sadon tuottamiseen useita ravinteita. Eri kasvilajit tarvitsevat ravinteita erilaisia määriä ja ravinnetarpeeseen vaikuttaa myös kasvin kehitysvaihe. Mikään ravinne ei korvaa toista. Myös liikalannoitus on haitallista kasveille. Suosi eloperäisiä lannoitteita, lue lannoitepakkauksen ohje huolellisesti ja lannoita vain tarpeeseen. Pihan, kasvimaan tai marjatarhan perustamisvaiheessa kannattaa teettää maasta viljavuusanalyysi. Kun tiedät mitä maa jo sisältää, sinun on helppo lannoittaa juuri sopivasti ja oikein.

Lantarakeet ovat eloperäisiä lannoitteita.

Suosi eloperäisiä lannoitteita

Lannoittamiseen voi käyttää eloperäisiä lannoitteita tai kivennäislannoitteita (väkilannoite, mineraalilannoite). Kivennäislannoitteet valmistetaan teollisesti esimerkiksi kallioperästä louhituista mineraaleista tai ilman alkuaineista. Ne ovat vesiliukoisia ja nopeavaikutteisia, joten annosteluohjetta on noudatettava tarkkaan. Kivennäislannoitteiden yksipuolinen käyttö vähentää maan eloperäisen aineksen ja pieneliöstön määrää. Eloperäiset lannoitteet ovat peräisin kasvi- ja eläinkunnasta. Ravinteet liukenevat niistä hitaasti kasvien käyttöön ja vaikuttavat pitkään, liikalannoitusvaara on pieni.  Eloperäiset lannoitteet ylläpitävät maan pH-tasoa, lisäävät maan multavuutta, parantavat maan rakennetta ja lisäävät maan pieneliötoimintaa.

Eloperäisiä lannoitteita:

  • Kompostimulta
  • Kanan- ja hevosenlantarakeet ja muut teollisesti valmistetut lantatuotteet
  • Sarvilastu, merilevävalmisteet
  • Viherkäytteet (nokkosvesi)
  • Viherlannoitus
  • Ruohosilppu ja muut maatuvat katteet

Vihreä ruohokate sisältää myös ravinteita.

Lannoitus ajallaan

Peruslannoitus tehdään kasvualustan kunnostuksen yhteydessä ja viljelyn alussa. Peruslannoitukseen sopivat mm. kompostimulta ja lantarakeet. Ylläpitolannoitus tehdään tarpeen mukaan kesällä. Kesällä kasvua seurataan ja tarvittaessa annetaan lisälannoitusta (hoitolannoitus). Viherkäyte ja ruohosilppu ovat käteviä nopeavaikutteisia lisälannoitteita keväällä ja kesällä. Syyslannoitus annetaan heinäkuun lopulla-elokuussa monivuotisille kasveille. Monivuotisille vihanneskasveille syyslannoitusta ei yleensä tarvitse antaa, mutta marja- ja hedelmäkasvit hyötyvät siitä.

Marjakasvit hyötyvät syyslannoitteesta.

Varastolannoitus

Varastolannoitus tarkoittaa, että eloperäinen lannoite laitetaan keväällä kasvin juuriston lähelle kuoppaan ja peitetään mullalla. Kasvin juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja kasvi ottaa siitä tarvitsemansa määrän ravinteita. Varastolannoittaminen vähentää kesän lannoitustarvetta ja sopii sekä ruukkukasveille että avomaalle.  Pienellä kasvimaalla tai viljelylaatikossa paljon ravinteita vaativille kasveille (esim. kurpitsa, maissi) voi laittaa varastolannoituksen, näin lähekkäin voi kasvattaa ravinnevaatimuksiltaan erilaisia kasveja. Kivennäislannoitteet liukenevat liian nopeasti, eivätkä ne sovi varastolannoitteeksi.

Kierrätä ravinteet!

Kierrättämällä ravinteita oman pihan ekosysteemissä säästät ympäristöä ja luonnonvaroja.

  • Tee pihan hoitotyöt (esim. muokkaus, lannoitus) oikeaan aikaan, pienennät ravinnehävikkiä.
  • Valitse luonnonmukaisia viljelymenetelmiä.
  • Käytä sato mahdollisimman tarkkaan.
  • Käytä kasvijäte katteena tai kompostoi.
  • Kompostoi keittiöjäte ja käytä multa pihalla.
  • Harkitse myös käymäläjätteen kompostoimista, etenkin haja-asutusalueella. Huolellisesti kompostoituna se sopii myös hyötykasveille.