Ruukkuviljely

Monet ruokakasvit tuottavat ruukussa hyvän sadon. Ruukut voit sijoittaa ikkunalle tai parvekkeelle, patiolle tai vaikka rakennuksen seinustalle. Tälle sivulle on koottu ruukkuviljelyn perusasioita, jotka sinun kannattaa huomioida jo ruukkuviljelyn suunnittelussa. Ruukkuviljelyyn sopivista kasveista löydät lisätietoa Suunnittele ruukkuviljelyn kasvit -sivulta.

Helppoa

Ruokakasvien (=satokasvit, hyötykasvit) ruukkuviljely on helppoa. Tarvitset vain riittävän ison ruukun, hyvää multaa, lannoitetta ja siemeniä tai taimia. Ruukun asemesta voit käyttää myös muita astioita. Tärkeimpiä hoitotöitä ovat kastelu ja lannoitus. Lisäksi joitakin kasveja on syytä tukea tai ohjata säleikköön. Sadonkorjuu kannattaa tehdä ajallaan. Ruukkuja on myös helppo siirtää, ja kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan.

Vihreitä versoja voit kasvattaa ikkunalla lähes ympäri vuoden. Taimikasvatuksen voit aloittaa maalis-huhtikuussa, kun luonnonvaloa on riittävästi. Varsinaisia ruukkuistutuksia tehdään keväällä, touko-kesäkuussa sään lämmettyä. Lasitetulla parvekkeella voit aloittaa jo sitäkin aikaisemmin. Aloita nopeakasvuisista lajeista, kuten salaateista ja yrteistä.

Retiisit kasvavat hyvin ruukussa tai parvekelaatikossa.

Parvekeviljelijän hyvä varmistaa

Tarkista taloyhtiön järjestyssäännöistä ohjeet parvekeviljelyyn. Parvekkeelle saa yleensä sijoittaa kasvatusruukkuja ja -laatikoita. Taloyhtiön rakenteita ei saa rikkoa tai vahingoittaa. Varmista, voitko asentaa koukkuja, säleikköjä, hyllyjä tai vastaavia, jotka antaisivat lisätilaa viljelyksille. Käytä ruukun alla alusastiaa, jotta vesi ei valu lattialle tai rakenteisiin.

Jos kasvatusastioita on paljon tai ne ovat suuria, varmista parvekkeen kantavuus. Muovi- ja styroxruukut ovat kevyitä. Sijoita kasvit ja kasvuastiat parvekkeen sisäpuolelle, jotta ne eivät aiheuta turvallisuusriskiä. Lasitettu parveke on keväällä aikaisin ja syksyllä myöhään lämmin, mutta kesällä monelle kasville liian kuuma kasvupaikka (tuuletus).

Ruukut ja astiat

Viljely onnistuu monenlaisissa ruukuissa, laatikoissa ja astioissa. Vältä tummia ruukkuja sekä metalli- ja lasiastioita, koska multa kuumenee niissä helposti. Vanha, pesty ja uudelleen käytettävä vahva muoviruukku ja saviruukku ovat ekologisia valintoja. 

Saviruukut ovat kauniita ja pitkäikäisiä. Ne hengittävät ja sopivat monelle kasville, erityisesti yrtit viihtyvät niissä. Liota saviruukkua vedessä kaksi tuntia ennen käyttöä, ettei kuiva ruukku ime kosteutta mullasta. Saviruukut ovat painavia, rikkoutuvat helposti ja kosteina halkeavat jäätyessään. Pyörillä varustettuja ruukkuja on helppo siirrellä.

Valitse riittävän iso ruukku, vähintään 2 litran kokoinen. Mitä kookkaampi kasvi, sitä isompi ruukku.  Pienessä ruukussa kasvi kuivuu herkästi ja sitä on kasteltava useasti. Kun kasvi kärsii kuivuudesta, sato on heikompi ja siihen tulee helposti tuholaisia. Mitä isompi ruukku, sitä enemmän multaa ja tilaa juurille. Iso multatila säilyttää myös paremmin kosteuden kuin pieni ja kasteluväli voi olla pidempi.

Ruukun pohjassa tai alaosassa on oltava reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois. Altakasteluruukussa reikää ei ole, että vesi pysyisi vesitilassa.

Ruukun pohjalle laitetaan salaojakerros. Salaojaksi voi laittaa saviruukun kappaleita, kananmunankuoria, pieniä kiviä tai soraa. Salaojakerroksen päälle voi laittaa palan kangasta, mikä estää mullan valumisen salaojakerrokseen.

Altakasteluruukussa on erillinen vesisäiliö ja se mahdollistaa pitkän kasteluvälin. Altakasteluruukun voi ostaa tai tehdä itse.

Satokasveja voi kasvattaa myös kauppakasseissa ja kasvusäkeissä. Säleiköt ja amppelit antavat lisätilaa viljelyksille.

Kasvusäkeissä taimet istutetaan säkkiin merkittyihin kohtiin, esimerkiksi kolme kurkun tai tomaatin tainta/säkki. Säkin varastolannoite riittää koko kasvukauden, kun säkkiin istutetaan ohjeen mukainen määrä taimia. Säkin sivulle tai pohjaan puhkaistaan muutama reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Parvekkeella säkin alle laitetaan astia, johon liika vesi keräytyy. Kasvusäkeille on saatavana myös käteviä altakastelualtaita, jota pidentävät kasteluväliä.

Multa

Käytä ruukkuviljelyssä puhdasta multaa. Kaupan pussimullat sopivat useimmille kasveille sellaisenaan ja niitä on helppo käyttää. Kokenut harrastaja voi valmistaa multaseoksia myös itse.

  • Kylvö- ja taimikasvatusmullat
  • Istutusmullat
  • Yrttimullat
  • Kesäkukkamullat
  • Sammalmullat

Valitse luonnonmukainen kasvualusta, jossa on käytetty eloperäistä lannoitta. Joihinkin multaseoksiin on lisätty biohiiltä. Se sitoo ravinteita ja kosteutta ja parantaa mullan rakennetta. Biohiili sopii hyvin ruukkumultaseoksiin ja pidentää kasteluväliä. Se saattaa värjätä tekstiilejä, jos pääsee kasteluveden mukana valumaan ruukusta esim. matolle.

Siemeniä ja taimia

Viljely aloitetaan kylvämällä siemenet tai istuttamalla taimet ruukkuun. Taimet voit ostaa valmiina tai kasvattaa itse. Lue siemenpussin tiedot huolellisesti ja toimi ohjeen mukaan. Laita pussit talteen tai ota niistä valokuva. Näin tietoihin voi palata myöhemmin, ja muistat mitä kylvit.

Taimia on keväällä myynnissä puutarhoilla, toreilla ja myymälöissä.

Ruokakaupan salaatti- ja yrttiruukut kannattaa myös laittaa kasvamaan. Jätä 1/3 vihreistä versoista syömättä ja istuta kasvi ruukkuun. Yleensä niistä kasvaa helposti uusi sato.

Marttojen ohjeet taimien kasvattamiseen itse löydät www.martat.fi/taimikasvatus/.

Lannoitus

Käytä kylvöihin ja taimikasatukseen miedosti lannoitettua multaa. Siemenet itävät parhaiten, kun ravinteita ei ole liikaa, ja myös pienet taimet tarvitsevat ravinteita vähän. Kun taimet kasvavat suuremmiksi, ne tarvitsevat koko ajan enemmän ravinteita. Ravinnetarve on myös kasvilajikohtaista. Esimerkiksi kurpitsat ja tomaatit vaativat runsaasti ravinteita, salaatit ja useimmat mausteyrtit puolestaan vähän. Ota selvää kasvin ravinnetarpeesta ennen lannoittamista.

Kesäkurpitsa vaatii runsaasti ravinteita ja varastolannoitus sopii sille hyvin.

Ostomullat ovat valmiiksi lannoitettuja ja niissä olevat ravinteet riittävät kasville joksikin aikaa. Parin viikon kuluttua, kun juuret ovat kasvaneet multapaakun läpi ruukun reunaan, kasvi tarvitsee lisää ravinteita.

Lisälannoitus – varastolannoitteena

Valitse eloperäisiä, myös luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvia lannoitteita. Helppo tapa huolehtia lisälannoituksesta on varastolannoitus. Varastolannoitus tarkoittaa, että kasville annetaan koko sen tarvitsema ravinnemäärä istutuksen yhteydessä, eikä muuta lisälannoitusta yleensä tarvita. Menetelmä sopii erityisen hyvin runsaasti ravinteita vaativille kasveille, kuten tomaatille, kesäkurpitsalle, lehtikaalille ja kurkulle.

Varastolannoitus kurpitsan taimelle. Kurpitsa istutetaan vielä myöhemmin isompaan kasvatusruukkuun ja silloin laitetaan myös varastolannoitetta.

Varastolannoitukseen sopivat vain eloperäiset lannoitteet. Lannoite laitetaan kasvin istutuksen yhteydessä ruukkuun yhteen paikkaan, josta kasvi ottaa ravinteet vähitellen kasvukauden aikana. Lannoitetta ei saa sekoittaa koko multatilaan. Lannoitteen määrä riippuu kasvilajin ravinnetarpeesta. Lue ohje ja käyttömäärä lannoitepakkauksesta ja noudata sitä.

Varastolannoite riittää yleensä koko kasvukaudeksi. Seuraa kasvin kasvua. Jos kasvin uusi kasvu on hentoa ja vaaleaa, vaikka valoa on riittävästi, se saattaa kärsiä ravinteiden puutteesta. Heinäkuussa on hyvä aika tarkistaa kasvit ja antaa tarpeen mukaan lisää varastolannoitetta.

Kastele haalealla vedellä

Ruokakasvit tuotavat hyvän sadon, kun multa pysyy tasaisen kosteana ja ne saavat sopivasti myös lannoitteesta veteen liukenevia ravinteita. Liikamärkyydestä ne eivät kuitenkaan pidä. Tässä muutama vinkki kasteluun.

Kastele kasveja säännöllisesti. Kastele kasveja kerralla riittävän paljon, niin että koko ruukun multa kastuu läpikotaisin. Ylimääräinen vesi valuu pois pohjan reiästä. Tyhjennä vesi aluslautaselta.

  • Tarkista kastelun jälkeen, että multa on kosteaa. Kokeile kosteutta sormella noin viiden sentin syvyydestä.
  • Kastele seuraavan kerran, kun pintamulta on kuivahtanut, mutta multapaakku ei ole kuivunut kokonaan. Kokeile mullan kuivuutta sormella ja opettele havainnoimaan kosteutta myös ruukun painosta.
  • Jos multa on päässyt rutikuivaksi, voi olla tarpeen upottaa ruukut puoleksi tunniksi veteen. Kaikki kasvit eivät kestä kuivumista. 
  • Altakasteluruukun vesisäiliö saa olla jonkin aikaa tyhjänä ennen uudelleen täyttämistä. Kun multa on kuivahtanut noin viiden sentin syvyydestä, täytä säiliö.
  • Katso tästä vinkit loma-ajan kasteluun.

Hoida kasveja

Suojaa kasvit kylminä kevät- ja syysilmoina harsolla tai siirrä sisälle ja varjosta paahteella. Suojaa tuulisilla parvekkeilla. Tue kasveja ja ohjaa säleikköihin. Multaa esim. peruna, porkkana ja punajuuri, eli lisää multaa juurelle. Joskus kasveihin tulee kirvoja tai muita tuholaisia. Suihkuta tai pese ne pois vedellä. Poista kuivuneet ja sairaat kasvit ja kasvinosat ja vie ne kompostiin tai biojätekeräykseen. Kerää ja maistele satoa rohkeasti. Käytä ja säilö sato tarkkaan.

Siirrä syksyllä ruukut sisälle ja nauti loppusato ikkunalta. Ruukkujen mullan voi tyhjentää pihan istutuksille. Jos asut taloyhtiössä, kysy tähän lupa. Isojen ruukkujen multaa voi parantaa seuraavana keväänä ja käyttää uudelleen.

Monivuotiset kasvit saattavat talvehtia ulkona ruukuissa. Laita ruukut kyljelleen lumen alle ja suojaa tarpeen mukaan pakkaspeitteellä, tai vie ne kellariin tai muuhun viileään tilaan talveksi.

Mitä kasveja kasvattaisit ruukussa?

Katso Marttojen vinkit helppojen satokasvien valintaan www.martat.fi/suunnittele-ruukkuviljelyn-kasvit/