Joulukaktus ja marraskuunkaktus muistuttavat toisiaan. Parhaiten ne erottaa kukinta-ajasta. Marraskuunkaktus kukkii syystalvella ja joskus uudelleen kevättalvella, joulukaktus joulun aikaan. Joulukaktus on myös rentovartinen ja kasvaa usein hyvin kookkaaksi. Molempia hoidetaan samalla tavalla. Kukat ovat vaaleanpunaisia, sinipunaisia tai valkoisia. Lajeilla ei ole piikkejä, vaan niillä on mehevät litteät lehdet, joihin se pystyy varastoimaan vettä.

Nykyään joulukaktusta käytetään hyvin paljon jouluasetelmissa, koska se on kestävä ja tuo väriä asetelmiin. Se sopii erityisen hyvin sipulikukkien, kuten ritarinkukan kanssa samaan astiaan.

Jouluna lahjaksi saatu kasvi istutetaan keväällä hieman isompaan ruukkuun hiekansekaiseen multaan. Luonnossa joulukaktukset kasvavat puiden latvoissa päällyskasveina. Juuristo on hyvin pieni, eikä se tarvitse juurikaan multaa. Kasvi viihtyy kesät ulkona. Viileä syyssää auttaa myös kukkaan virittymisessä. Joulukaktukset voivat elää hyvin vanhoiksi, jopa vuosikymmeniä. Kasvia on helppo lisätä lehtipistokkaista.

Joulu- ja marraskuunkaktuksen hoito-ohjeet
  • Sijoita kasvi valoisaan paikkaan esimerkiksi ikkunan ääreen. Kasvi ei kuitenkaan pidä suorasta paahteesta.
  • Kukkiva kasvi ei pidä siirtelystä eikä vedosta.
  • Kastele niin, että multa kastuu kunnolla ja sitten sen voi antaa kuivahtaa. Kesällä se tarvitsee enemmän vettä, mutta muuten se on vaatimaton kastelun suhteen. Kasvin mehevät lehdet varastoivat vettä.
  • Huonekasvien lannoitetta voi antaa maaliskuusta syyskuulle, talvella ei lannoiteta.
  • Suihkuttele kasvia säännöllisesti.