Monivuotisten rikkakasvien hävittäminen on uuden puutarhan ja kasvimaan ensimmäisiä töitä.

Rivitalon pihalta ja pieneltä kasvimaalta monivuotisten rikkakasvien kerääminen maan muokkauksen yhteydessä onnistuu suhteellisen helposti. Isommalla alueella torjunta on työläämpää.

Monivuotisia rikkakasveja on perinteisesti hävitetty kesannoimalla. Rikkakasvien taimien annetaan kasvaa noin 10 cm pituisiksi, minkä jälkeen maa harataan ja pinnalle tulleet rikkakasvit haravoidaan pois. Rikkakasvien annetaan kasvaa uudelleen 10 cm pituisiksi ja haraus toistetaan muutaman kerran kesän aikana. Vähitellen rikkakasvien juurissa olevat ravintovarat ehtyvät ja kasvi kuolee. Jos maa on ollut pitkään viljelemättä, rikkakasveja riittää vielä seuraavinakin vuosina. Kasvimaalle kannattaakin jättää niin leveät rivivälit, että haraaminen on vaivatonta.

Estä yksivuotisten rikkakasvien kukinta

Yksivuotiset rikkakasvit, kuten vesiheinä, jauhosavikka ja pillikkeet, leviävät siementen avulla. Paras keino hillitä niiden kasvua on estää kukinta toistuvilla harauksilla. Rikkakasvien siemenet säilyttävät itämiskykynsä vuosia, joten harauksia voi joutua jatkamaan pitkään.

Käytä katteita

Katteiden käyttö riviväleissä ja istutusten juurella estää sekä yksi- että monivuotisten rikkakasvien kasvua. Katteina voi käyttää mustaa muovia, kuitukangasta, kuorihumusta, oksahaketta, kompostia, turvetta, olkea tai ruohosilppua.