Paprikan kasvatus

Paprika vaatii pitkän kasvuajan ja paljon lämpöä. Parhaiten vihannespaprikat tuottavat satoa kasvihuoneessa ja isossa ruukussa lasitetulla parvekkeilla. Viljelyä voi kokeilla myös ulkona lämpimässä paikassa, suojaamalla kasvusto harsolla tai muovihupulla. Ruukkuihin soveltuvat erikoisesti pienihedelmäiset lajikkeet ja kirsikkapaprikat. Riippuvan kasvutavan omaavat lajikkeet viihtyvät amppelissa tai isossa parvekelaatikossa. Harrastajat kasvattavat chilipaprikoita myös valoisalla ikkunalla ja lisävalon alla.

Paprikan taimet voi ostaa valmiina tai kasvattaa itse.

Kylvöstä satoon kuluu noin neljä kuukautta.  Taimikasvatus aloitetaan viimeistään maaliskuussa mahdollisimman valoissa paikassa. Mikäli taimille on mahdollista antaa lisävaloa, siemenet voi kylvää jo tammi-helmikuussa. Kylvöalustaksi sopii tavallinen kylvömulta. Multa kastellaan hyvin ennen kylvöä.  Siemenet ripotellaan tasaisesti laakeaan kylvöastiaan tai 1-2 siementä pieneen ruukkuun ja peitetään ohuella multakerroksella. Lämpimässä paikassa siemenet itävät parissa viikossa. Kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset varsinaiset kasvulehdet ovat kasvaneet, on aika istuttaa ne isompiin, noin 12 cm: ruukkuihin hyvään puutarhamultaan. Ruukkuun laitetaan varastolannoitetta tai lisälannoitus aloitetaan kahden viikon kuluttua istutuksesta.

Taimien istutus

Taimet latvotaan, eli niiden latva katkaistaan, kun ensimmäinen kukka on avautunut, näin kasvi tuuhettuu ja tuottavaa enemmän satoa. Samalla poistetaan ensimmäinen kukka, koska sen kehittyminen heikentää versojen ja pääsadon kehittymistä.  Tässä vaiheessa kasvi on myös valmis istutettavaksi lopulliselle kasvupaikalle tai 5- 10 litran kokoiseen ruukkuun. Kasvihuoneeseen ja parvekkeelle kasvit voi siirtää, kun lämpöä on riittävästi. Kasvi totutellaan vähitellen uuteen kasvupaikkaan. Paras kasvulämpötila paprikalle on +20-30 ˚C astetta, alle 15 asteen lämpötiloissa paprika ei kasva ja kärsii selvästi. Avomaalle taimet voi istuttaa vasta kesäkuussa, kun maan lämpötila on vähintään 15 astetta.

Hoitotyöt

Korkeat lajikkeet tuetaan kepeillä ja naruilla. Paprikaa kastellaan ja lannoitetaan tasaisesti koko kasvatuksen ajan. Kiiltävälehtiset paprikat pitävät suihkuttelusta. Suihkuttelu vähentää myös vihannespunkkien esiintymistä. Mahdolliset tuholaiset, kuten kirvat pestään pois vedellä. Tarvittaessa pesu uusitaan.

Paprikat ovat itsepölytteisiä, mutta kukkien täryttäminen tai pölyttäminen vanupuikolla edistää hedelmien muodostumista.  Yksi vihannespaprika kehittää 2-4 paprikaa, pienihedelmäiset chilipaprikat voivat kasvattaa kymmeniä hedelmiä. Sato korjataan, kun hedelmät ovat värittyneet. Syksyllä viimeiset hedelmät voi korjata vihreinä, ne kypsyvät ja värittyvät huoneenlämmössä.