Rikkakasvien torjunta

Monet luonnonkasvit ovat harmittomia ja lisäävät kotipihaan monimuotoisuutta. Rikkakasviksi luonnonkasvit muuttuvat, kun niistä on haittaa muille kasveille, pihan eliöstölle tai ihmiselle. Ne tukahduttavat muita kasveja, käyttävät viljelykasvien ravinne- ja vesivaroja, sekä vaikuttavat sadon määrään. Haitalliset vieraslajit ja kotipuutarhassa haitallisesti leviävät puutarhakasvit on syytä aina poistaa pihasta.  Pihan liiallinen hoito vähentää monimuotoisuutta -salli myös luonnon lajien tulla puutarhaan.

Istuta erilaisia kasvilajeja sopivin välein, ne täyttävät tehokkaasti maan pinnan ja näin rikkakasveille ei jää tilaa. Kata paljas maanpinta eloperäisillä katteilla tai kylvä ja istuta tyhjiin paikkoihin kasveja. Viherlannoitus- ja niittykasviseokset sopivat hyvin pihan paljaille kohdille ja tyhjään kasvimaan kulmaan. Ne tukahduttavat rikkakasveja, houkuttelevat pihaan pölyttäjiä ja ovat myös kauniita kukkiessaan. Hyvä viljelykierto pitää kasvimaalla rikkakasvit kurissa. Opettele tunnistamaan yleisimmät rikkakasvit.

Yksi- ja monivuotiset rikkakasvit torjutaan kesällä ennen kukintaa

Yksivuotiset rikkakasvit kuolevat syksyllä, mutta niiden siemenet säilyvät talven yli. Maassa on yksi- ja monivuotisten rikkakasvien siemenpankki, kun maata käännetään tai harataan, siemenet nousevan pintaan ja itävät. Rikkakasveja ilmestyy myös pihan tyhjiin kohtiin pitkin kesää aina syksyyn saakka.

  • Peitä maa eloperäisellä katteella.
  • Poista rikkakasvit mahdollisimman pienenä.
  • Niitä tai leikkaa kasvi maanrajasta ennen siementen muodostusta.
  • Kitke rikkaruohot pois käsin, kaiva monivuotiset juurineen kuokalla.
  • Muokkaa tai haraa kasvimaan rivivälit. Kasvimaalle kannattaa jättää niin leveät rivivälit, että haraaminen on vaivatonta heiluriharalla. Vältä kuitenkin turhaa maan muokkaamista. Muokkaus nostaa maan siemenpankista siemeniä pintamultaan.
  • Pihakiveyksen välistä rikkaruohot voi liekittää rikkaruohopolttimella.

Monivuotiset rikkakasvit torjutaan ennen kasvimaan tai kasviryhmien perustamista

Yleisiä monivuotisia rikkakasveja ovat juolavehnä, leskenlehti, vuohenputki, voikukka, rönsyleinikki, valvatit, kortteet ja rikkanenätti. Monivuotiset rikkakasvit nousevat maasta vuodesta toiseen, maanpäälliset osat kuolevat talveksi, mutta juuret talvehtivat yleensä hyvin. Ne leviävät sekä juuriston että siementen avulla. Monivuotiset rikkakasvit on hyvä hävittää kasvimaalta ja istutusten paikalta ennen viljelyn aloittamista tai kasvien istuttamista.  Ne tukahduttavat viljelykasveja, käyttävät niiden ravinne- ja vesivaroja ja vaikuttavat sadon laatuun ja määrään.  Valikoi torjuntatapa rikkakasvien määrän ja alueen koon mukaan.

Kaiva rikkakasvit pois juurineen

Sopii pienelle alueelle ja kun rikkakasveja on vähän. Käännä maa ja kaiva rikkakasvit pois juurineen. Kuivaa juuret auringossa tai mädätä ne suljetussa muovipussissa ja kompostoi sen jälkeen. Toista juurien kerääminen aina keväisin kasvimaalta, yleensä rikkakasvit häviävät 2-3 vuoden aikana.

Kylvä alueelle viherlannoituskasvi

Jos alue on suhteellisen iso, maa kaipaa parannusta ja siinä on jonkin verran rikkakasveja, kylvä alueelle keväällä viherlannoituskasviseos. Viherlannoituskasvi saa kasvaa koko kesän ja se tukahduttaa rikkakasveja. Viherlannoituskasvi muokataan maahan seuraavana keväänä ja sen jälkeen istutetaan kasvit. Viherlannoitus lisää myös maan eloperäistä ainesta ja parantaa maan kasvukuntoa. Valikoi viherlannoituskasviksi seos, jossa on nopeakasvuisia, paljon vihreää massaa tuottavia, syvällä juuristolla maata muokkaavia ja typpeä sitovia kasveja. Mukana on hyvä olla myös kukkivia kasveja pölyttäjille. Herneestä ja pavuista saa myös satoa.

Kesannoi  ja kylvä viherlannoituskasvi

Jos maassa on paljon monivuotisia rikkakasveja, on tämä torjuntatapa tehokas. Maahan ei kylvetä tai istuteta keväällä kasveja. Maan pintaa harataan aina kun rikkakasvien taimet ovat noin 10 cm pituisia, noin 2-3 kertaa. Eroosion ja ravinnehävikin vuoksi maata ei kuitenkaan kannata pitää paljaana koko kasvukautta. Kylvä heinäkuussa alueelle viherlannoituskasvi ja jatka kuten edellä on kerrottu. Muokkaus ja peittävä viherlannoituskasvi yhdessä hävittävät rikkakasvin jopa yhden kesän aikana. Joskus on tarpeen uusia torjunta vielä seuraavana kesänä.

Peitä maa

Pienen rikkaruohottuneen alueen voi peittää 1-2 vuoden ajaksi valoa läpäisemättömällä katteella. Katteena voi käyttää esimerkiksi paksua lehti-, olki-, tai kasvisilppukerroksella. Maan voi peittää myös vanhalla räsymatolla, kankaalla tai muovilla. Maan pinnalle nousevat rikkakasvit eivät saa valoa. Taimet, ja vähitellen myös juuristo kuolee.  Poista jäljellä olevat kasvit juurineen peiton poistamisen jälkeen.

Monivuotisia rikkakasveja