Joulusypressit

Ikivihreät pikkuhavut ovat yleisiä syksyn ja joulunajan sisäistutuksissa. Kauneimpia ne ovat vihreinä, ilma koristeita tai korkeintaan hillitysti koristeltuna.

Joulunaikaan yleisimpiä ovat sypressit (Cupressus), valesypressit (Chamaecyparis) ja huonekatajat (Chamaecyparis lawsoniana). Näitä kutsutaan yleisesti joulusypresseiksi, vaikka vain ’Ellwoodii’-lajike on virallisesti joulusypressi. Kultasypressillä on limenvihreät neulaset ja sitä käytetään myös kesäkukkaistutuksiin.

Huoneilmassa ruukkuhavut kuivuvat herkästi. Sijoita ne kauaksi lämpöpatterin, uunin tai takan läheisyydestä.  Huolehdi säännöllisestä kastelusta ja kostuta huoneilmaa sumuttamalla. Jos multa pääse täysin kuivumaan, kasvi kuolee usein kokonaan. Kastelu helpottuu, kun laitat ruukun isompaan suojaruukkuun.

Ruukkuhavut viihtyvät parhaiten huoneilmaa viileämmässä. Esimerkiksi kuisti tai parveke, jossa ei kuitenkaan ole pakkasta, on hyvä paikka. Totuttelun jälkeen kasvi saattaa sietää pientä pakkastakin.

Taitava saa pikkuhavut menestymään huonekasveina ympäri vuodenkin, kesäksi ne voi siirtää ulos. Aivan Suomen eteläisimmässä osassa jotkut lajit saattavat talvehtia.  Keinolumella tai spraymaalilla koristellut pikkuhavuja eivät yleensä jatka kasvua joulun jälkeen.