ViekasLIFE vapaaehtoiset martat

Tervetuloa vieraslajitoimintaan osallistuvien vapaaehtoisten marttojen sivuille. Täältä löydät ohjeita ja aineistoja Viekas LIFE -hankeen vapaaehtoisen toimintaan. Lue ohjeet huolellisesti ja tutustu aineistoihin.

Yhdistysilta

Vieraslajit on ajankohtainen teema yhdistysiltoihin. Voitte käsitellä aihetta tutustumalla haitallisiin vieraslajeihin ja niiden torjuntaan tai pohtia miten kotipihan kasvien valintaa ja hoitotöitä vieraslajinäkökulmasta. Molempiin teemoihin löydätte vapaaehtoisen esityksen tältä sivulta.

Pihoihin tutustuminen

Pihailloissa ja pihakierroksilla tutustutaan yhdessä martan tai jonkin muun kotipihaan. Puutarhakasveihin tutustuminen sekä niiden kasvutavan ja leviämisen havainnointi, antaa vinkkejä turvallisiin kasvivalintoihin. Samalla saa ideoita pihan rakentamiseen, kasvien hoitoon ja leviämisen estämiseen.

Torjuntatapahtuma

Yhdessä on myös mukava torjua vieraslajeja. Järjestäkää torjuntatapahtuma jonkun jäsenen pihalla tai muulla alueella, jossa haitalliset vieraslajit ovat levinneet. Muistakaa sopia torjunnasta ajoissa maanomistajan kanssa, koska vieraslajien kitkeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.  Monet kunnat ovat osoittaneet torjunta-alueita, missä vapaaehtoiset voivat torjua ilman lupaa. Tehkää yhteistyötä myös alueen muiden yhdistysten ja toimijoiden kanssa. Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämät Viekas-LIFE torjuntatapahtumat löytyvät hankkeen sivuilta.

Ohjeita järjestäjälle

  • Mainitse aina tiedottamisen yhteydessä ja ilmoituksissa VieKas LIFE hanke. 
  • Martat logon lisäksi käytetään aina myös vähintään VieKas ja LIFE-logoja. Tältä sivulta löydät valmiita  ilmoituspohjia ja logot.
  • Tulosta tästä osallistujaluettelo ja kerää siihen osallistujien nimet. Osallistujalista täytetään kaikista tilaisuuksista, myös marttaillasta ja palautetaan raportoinnin yhteydessä.
  • Ottakaa myös valokuvia tapahtumista. Kuvia voi palauttaa raportoinnin yhteydessä tai sähköpostilla tiina.ikonen@martat.fi.

Raportointi

  • Raportoi jokainen järjestetty tapahtuma täyttämällä jokaisesta tapahtumasta kysely TÄÄLLÄ.
  • Liitä raportointiin osallistujalista ja toivomme myös valokuvia ja lehtileikkeitä tapahtumista.
  • Kiitos, että raportoit!  

Vapaaehtoisen aineistot

Koulutusta ja kursseja:

Logot


Lisätietoja

Marttaliitto, Tiina Ikonen  p. 050 3394 262, tiina.ikonen@martat.fi

Hanketta koordinoi Luonnonsuojeluliitto, yhteystiedot löydät täältä.