Joulukukkasesonki alkaa ensimmäisenä adventtina ja jatkuu Nuutinpäivään. Kukat kestävät tavallisesti useita viikkoja, joten ne kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen joulua.

Sipulikukat, kuten tulppaani, hyasintti ja ritarinkukka, voi laittaa joko huoneenlämpöön tai viileään. Nupullisena hankitut kukat saavat väriä ja aukeavat huoneenlämmössä muutamassa päivässä.  Avonaiset sipulikukat säilyvät viileässä pitempään. Esimerkiksi viileät verannat, missä on muutama lämpöaste, ovat oivallisia paikkoja joulunajan sipulikukille. Joulutähti sen sijaan pidetään aina  huoneenlämmössä ja vedottomassa paikassa.

Sipulikukkia kastellaan vain sen verran, että multa ei pääse kuivumaan aivan kokonaan. Jos kukat saavat liikaa vettä, varret venyvät. Joulutähdelle, joulukaktukselle ja tulilatvalle annetaan vettä, kun mullan pinta on kuivatanut. Aluslautaselle valunut vesi kaadetaan pois. Atsalean ruukku upotetaan vesiastiaan parin kolmen päivän välein ja mullan annetaan imeä huoneenlämpöistä vettä 10-15 minuuttia. Atsalea pitää myös sumutuksesta.

Joulukukkien keskimääräinen kesto

joulukukka kestoaika huoneenlämmössä kestoaika viileässä (alle 12 astetta, ei pakkasta
joulutähti 3 – 4 viikkoa*, sen jälkeen huonekasvi vioittuu viileässä ja vedossa
hyasintti nuppuinen: n. 2 viikkoa
täysin avonainen: noin 1 viikko
jopa yli kuukausi
yli 2 viikkoa
ritarinkukka nuppuinen: 3 – 4 viikkoa **
avonainen: 2 – 3 viikkoa ***
yli kuukausi
yli kolme viikkoa
atsalea 3 – 4 viikkoa yli kuukausi
tulilatva noin kuukausi yli kuukausi

Kestoaika tarkoittaa sitä aikaa, jolloin joulukukka vielä näyttää hyvältä eli se kukkii tai sillä on muuta koristearvoa.

* ostettaessa hyväkuntoinen ja kukat tallella, sopiva kastelu, valoisa paikka, ei vetoa
** kaksivanainen ritarinkukka, nuput kiinni
*** kaksivanainen ritarinkukka, ensimmäinen kukinto ostettaessa täysin auki
Lähde: Kauppapuutarhaliitto