Kasvimaan hoitotyöt

Kasvimaalla kasvaa kesän aikana paljon hyvää syötävää. Huolella perustetussa, runsasmultaisessa kasvimaassa juurekset, vihannekset, salaatit ja yrtit saavat hyvän kasvuun lähdön, ja satoa voi kerätä jo muutaman viikon kuluttua siementen kylvöstä ja taimien istuttamisesta. Hyvä sato edellyttää aina myös säännöllistä kasvien hoitoa. Kastelu on tärkeää erityisesti kasvun alussa, kun juuret ovat vielä pienet. Kesän kuluessa juuret kasvavat syvemmälle ja kastelun tarve vähenee. Muista myös harventaa, tukea, mullata, harata, kitkeä, lannoittaa sekä torjua rikkakasveja ja tarkkailla tuholaisten esiintymistä.

Harvenna taimet ajoissa sopivalle kasvuetäisyydelle.

Siemenet tulevat usein kylvössä tiheään, joten osa pienistä taimista on poistettava, jotta kasville on riittävästi kasvutilaa. Jätä ensimmäisellä kerralla taimiväliksi pari senttiä ja toisella kerralla kasvin tarvitsema taimiväli. Jätä parhaat taimet kasvamaan. Tarkista lopullinen taimiväli siemenpussista. Älä jätä harvennustaimia kasvirivien väliin, koska niiden tuoksu voi houkutella paikalle tuholaisia.

Tue kasveja  ja multaa ainakin perunat ja porkkanat

Osa hernelajikkeista ja salkopavut kaipaavat tukea. Tukemiseen vai käyttää keppejä, oksia ja erilaisia verkkoja. Kasvin multaaminen tarkoittaa, että multaa kootaan kuokalla tai haralla kasvin tyvelle.

  • Herneet, pavut ja kaalit mullataan, mikä auttaa niiden pystyssä pysymistä.
  • Purjosipuli mullataan, jotta sen vaalea osa olisi mahdollisimman pitkä ja murea.
  • Perunat mullataan, jotta mukulat eivät vihertyisi valossa.
  • Porkkana mullataan, jotta niiden tyvi ei viherry.

Kastele

Kastelun tarpeeseen vaikuttaa kasvilaji, kasvuvaihe, sää ja maan rakenne sekä katteiden käyttö. Turvaa erityisesti alkukesästä kasvien vedensaanti. Harvenna kastelukertoja, kun kasvuun lähtö on varmistunut. Varaa vettä kastelukannuihin ja astioihin. Vesi lämpenee ja hapettuu sopivaksi kasteluvedeksi. Käytä sadevesi hyödyksi.

Anna kerralla vettä 10 litraa neliölle!  On tärkeää, että maa kastuu juuristoa syvemmältä. Silloin myös juuret kasvavat syvemmälle ja myöhemmin kasvi pärjää paremmin.  Kastele illalla tai aamulla. Paahteessa ei kannata kastella, koska silloin lehtiin tule helposti vioituksia ja vettä haihtuu turhaa. Kovin märäksi kasvustoa ei kannata jättää yöksi, joten illalla ei kannata kastella lehtiä, suuntaa vesi maahan. Huolehdi, ettei maan pinta kuoretu kastelun ja sateen jälkeen. Haraa pinta kuohkeaksi sateen tai kastelun jälkeen. Lue lisää kasteluvinkkejä.

Hoitolannoitus

Seuraa kasvien kasvua ja anna tarvittaessa lisälannoitusta. Vaalea ja heikko kasvu on yleensä merkki ravinteiden puutoksesta. Kesälannoitteeksi sopii hyvin viherkäyte, ruohokate tai lantavesi. Lantavesi tehdään esimerkiksi liuottamalla lannoiterakeita veteen. Tarkista suhde tuotepakkauksesta liikalannoituksen välttämiseksi. Vihreästä ruohokatteesta maahan tulee ravinteita ja se estää myös rikkakasvien kasvua. Lue lisää lannoittamisesta.

Rikkakasvien torjunta

Maan siemenpankista nousee rikkakasveja koko kesä ja tuulen mukana lentää myös uusia siemeniä. Rikkakasvit vievät tilaa ja ravinteita viljelykasveilta. Alkukesällä rikkakasvit kannattaa poistaa kasvimaalta ahkerasti, jotta ne eivät ehdi vallata tilaa ennen viljelykasvien kasvamista. Poista siemenrikkaruohot viimeistään ennen kuin ne kukkivat ja tekevät siemeniä. Kitke rikkakasvit käsin taimiväleistä ja haraa rivivälit heiluriharalla. Jätä kitketyt ja haratut rikkakasvit maan pinnalle, jos niissä ei ole siemeniä. Kaiva monivuotiset rikkakasvien taimet mahdollisimman pieninä juurineen pois. Voikukkarauta on hyvä apuväline. Rikkakasveja voidaan torjua myös kattamalla maa. Lue lisää rikkakasveista ja niiden torjunnasta. 

Tuholaisten torjunta

Hoida kasveja hyvin, niistä kasvaa vahvoja ja ne kestävät myös pientä tuholaisten vioitusta paremmin.  Monia kasvimaan kasvien tuholaisia voi torjua lempein keinoin. Esimerkiksi kasvuharso estää tuholaisten pääsyn kasvustoon ja puhdas vesi huuhtoo tuholaisia pois. Kokeile myös nokkoskäytettä esimerkiksi kirvojen torjuntaan. Katso lisää ohjeita kasvinsuojeluun.

Syystyöt

Käännä savinen kasvimaa roudan murustettavaksi. Multavaa tai hiekkaista maata ei välttämättä tarvitse kääntää. Peitä kasvimaa sadonkorjuutähteillä tai reilulla kerroksella puiden lehtiä. Syksyllä voit istuttaa talvivalkosipulia ja kylvää porkkanan, palsternakan ja mustajuuren siemenet. Merkitse rivit hyvin. Huolla, pese työvälineet ja vie ne varastoon.

Levitä kalkitusaine kosteaan maahan keväisin noin 3 vuoden välein.