Meillä yleisimmin viljelty keltasipuli ja sen tummanpunainen muunnos punasipuli tuottavat yhden ison sipulin. Perinteinen ryvässipuli, samoin kuin hienostuneen makuinen salottisipuli jakaantuvat 5-10 pieneksi sivusipuliksi.

Sipulit viihtyvät aurinkoisessa kasvupaikassa. Paras sato saadaan runsasmultaisessa hyvin vettä pidättävässä maassa.Viljelykierrossa sipulin paikka on kohtalaisesti ravinteita kuluttavien kasvien lohkossa kaalien ja muiden runsaasti ravinteita kuluttavien kasvien jälkeen. Tavanomaisessa viljelyssä lannoitusohjeet löytyvät lannoitepussin kyljestä.

Keltasipulia, punasipulia ja salottisipulia kasvatetaan yleisimmin pikkuistukkaista. Myös taimina istutetut sipulit ehtivät tuottaa satoa, kun taimikasvatus aloitetaan maaliskuussa. Suoraan sipulipenkkiin kylvetyistä siemenistä satoa saadaan vain eteläisimmässä Suomessa. Ryvässipuli kasvatetaan pikkusipuleista.

Sipulin pikkuistukkaita ostettaessa kannattaa varmistaa, että sipuleiden kuori on ehjä eikä niissä näy vioittuneita kohtia eikä hometta.

Pikkuistukkaat (ja taimet) istutetaan toukokuun lopussa- kesäkuun alussa. Liian aikasiin sipulia ei kannata istuttaa, sillä kylmät yöt edistävät kukkimista. Ennen istutusta istukkaita on hyvä liottaa tunnin ajan 40 asteisessa vedessä. Liotus ehkäisee sipulin naattihometta.

Kätevimmin istutus käy, kun maahan vedetään 5 cm syvyinen vako, jonka pohjalle istukkaat painetaan niin, että kärki jää näkyviin. Kelta- ja punasipulin istutusetäisyys on 10 x 20-30 cm. Sivusipuleita tuottavat ryväs- ja salottisipuli tarvitsevat enemmän kasvutilaa. Sopiva istutusetäisyys on 20-25 x  30-40 cm.

sipulit_kasvatus

Sipuli tarvitsee alkukesällä vettä, joten poutakausina sipulimaata kastellaan. Loppukesällä liika kosteus hidastaa tuleentumista. Rikkakasvit pidetään kurissa harauksin.

Pikkuistukkaista kasvatettujen sipuleiden kasvuaika on kolmisen kuukautta. Sipulit ovat valmiita korjattavaksi, kun puolet naateista on kellastunut. Jos loppukesä on sateinen eivätkä sipulit ala tuleentua elokuun loppupuolellakaan, juuret kannattaa katkaista terävällä lapiolla. Tuleentumista voi joudutaa myös nostamalla sipulit maasta aurinkosiella ilmalla ja jättää ne kuivumaan muutamaksi päiväksi.

Tuleentuneet naatit leikataan 10 cm mittaisiksi ja sipulit kuivataan pannuhuoneessa tai muussa ilmavassa paikassa 25-20 asteen lämmössä. Kuivuneet sipulit puhdistetaan, naatit kierretään irti ja sipulit säilytetään verkkopusseissa tai harvapohjaisissa laatikoissa mieluiten +2-5 asteessa.