Vastuullinen kokki laittaa tähteet talteen.

Välillä ruokaa jää aterialta tähteeksi. Hyvää ruokaa ei kuitenkaan kannata heittää biojätteen joukkoon, vaan laittaa säilöön ja hyödyntää ne seuraavalla kokkauskerralla.

Jääkaapissa ruoka säilyy 2–3 vuorokautta, kunhan se on pakattu hyvin. Jos ruokaa on paljon, voi osan ruoasta vaikkapa pakastaa ja lämmittää sitten toisena päivänä.

Toimi näin

1. Jäähdytä

  • Anna lämpimien ruokien jäähtyä kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Nopeuta jäähtymistä laskemalla tiskialtaaseen kylmää vettä ja laittamalla ruoka-astia veteen. Talvella astian voi viedä ulos. Mahdollisimman vikkelä jäähdytys estää ruoan pilaantumisen.

2. Peitä ruoat huolellisesti kannella tai kelmulla.

  • Siirrä tähderuoka tarvittaessa kannellisiin  astioihin. Jos pakastat ruokaa, liimaa rasioihin tarrat, joissa on ruoan nimi ja pakastamispäivä.

Huoneenlämmössä viihtyvät

  • jauhot, murot, hiutaleet, pasta ja riisi sekä muut kuiva-aineet. Säilytä ne suljettavissa pakkauksissa tai kannellisissa purnukoissa.
  • leivät, omenat, banaanit ja tomaatit.
Jaa sivu