Ruukunsuoja

Muovikääreessä myytävät ruukkuyrtit ovat kevyitä ja kiikkeriä. Ne eivät tahdo pysyä pöydällä pystyssä, ja minikokoiseen ruukkuun ei juuri mahdu kasteluvettä. Ostos osoittautuu kertakäyttöiseksi, kun vehreä maustekasvi nuupahtaa ja kuihtuu käppyräksi päivässä, parissa. Virkkaa ruukulle suojus luonnonniinestä ja sujauta sisälle pesty viilipurkki. Nyt voit kastella ruukkua huoletta ja yrttisi kestää paremmin.

Malli ja ohje: Anja Aalto

TARVIKKEET
luonnonniintä n. 50 g
virkkuukoukku n. 3.5 tai käsialan mukaan
pesty viilipurkki

Luonnonniini myydään punteissa, joissa niini on pätkinä. Niinen paksuus voi vaihdella. Käytä tarvittaessa kahta niintä tai halkaise paksuimpia. Ota työhön aina uusi niini, kun edellisestä on jäljellä noin 5 cm. Jätä päät aina silmukoiden alle, niin pätkiä ei tarvitse päätellä.

TEE NÄIN
1. krs: Virkkaa 5 kjs, sulje ympyräksi ps:lla.
2. krs: Virkkaa 10 ks ketjusilmukkarenkaaseen, jätä aloituspää silmukoiden alle.
3. krs: Virkkaa jokaiseen ks:aan kaksi ks.
4. krs: Virkkaa joka toiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, muihin yksi. Jatka pohjan virkkaamista kiinteillä silmukoilla, jätä joka kerroksella lisäysten väliin yksi silmuk-ka enemmän.
Kun pohjan halkaisija on 7 cm, lopeta lisäykset ja virkkaa nyt puolipylväitä ilman lisäyksiä, kunnes reunan korkeus on 8 cm tai haluamasi korkeus. Virkkaa viimeinen kerros rapuvirkkauksella. Päätä niinen pää neulalla reunaan. Leikkaa näkyvät niinen pätkät pois. Kostuta työ, muotoile viilipurkin päälle ja anna kuivua.

SILMUKAT JA LYHENTEET
ps = piilosilmukka
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka
puolipylväs = virkkaa kuten pylväs, mutta vedä lanka kerralla koukulla olevien silmukoiden läpi
rapuvirkkaus = virkkaa kiinteitä silmukoita vasemmalta oikealle

VINKKEJÄ

  • Ota koukusta ronski kämmenote, kädet rasittuvat vähemmän.
  • Virkkaa dippikastikepurkeille suojukset ja nosta purkit pöytään, saat kivannäköisen kattauksen. Korit voi pestä astianpesuaineella ja käyttää uudelleen. Pingota kori kosteana puhtaan purkin päälle.
  • Virkkaa isompia koreja samalla idealla. Jatka pohjan virkkaamista ja jätä lisäysten väliin aina yksi silmukka enemmän kuin edellisellä kerroksella. Kun pohja on haluamasi suuruinen, siirry virkkaamaan reunaa samoin kuin ohjeessa.
  • Luonnonniintä myyvät askarteluliikkeet ja puutarhaliikkeet. Kysy myös kukkakauppiaalta.

Tulostettava ohje