Martan juhlasukka

Martat ja Novita järjestivät villasukkien suunnittelukilpailun 120 vuotta täyttävän marttajärjestön kunniaksi. Sukassa tuli näkyä viitteitä perinteeseen, joka on tuotu tähän päivään. Martan juhlasukat on suunnitellut 27-vuotias jyväskyläläinen Salla Hiltunen. Salla Hiltunen haki suunnittelemiinsa sinivalkoisiin sukkiin inspiraatiota Marttojen ilmeestä ja väreistä sekä marttatoiminnan herättämistä mielikuvista. Ohje on julkaistu myös Martat-lehdessä.

Lanka: Novita 7 Veljestä
Menekki kokoon 38: (011) valkoinen 150 g ja (124) taivas 50 g
Vaikeusaste: Keskivaikea
Suunnittelija: Salla Hiltunen
Sukkapuikot: Nro3 tai käsialan mukaan
Mallineuleet: Pitsineule suljettuna neuleena: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
Tiheys: 24 s sileää neuletta = 10 cm

Tulosta juhlasukan ohje

Luo valkoisella langalla 44(48) silmukkaa ja jaa s:t neljälle puikolle 11(12) s kullekin. Neulo suljettuna neu-leena *2 o, 2 n* ja toista *–* kerros loppuun.

Aloita pitsineule suljettuna neuleena I ruutupiirroksen 1. krs:lta ja toista 4 s:n mallikerta 11(12) kertaa. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–4 ja toista sitten kerrokset 1–4 kolme kertaa.

Neulo 1 krs oikein ja lisää jokaiselle puikolle tasavälein 1(2) s = 48(56) s.

Aloita kirjoneule II ruutupiirroksen 1. krs:lta ja toista 8 s:n mallikerta 6(7) kertaa. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–36.

Neulo 1 kerros oikein valkoisella langalla ja kavenna samalla jokaiselta puikolta tasavälein 1(2) s = 44(48) s. Neulo samanlainen pitsineuleraita kuten alussa.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 22(24) s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule:

1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ.

Toista kerrokset 1–2 yhteensä 11(12) kertaa = 22(24) krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes jäljellä on 8(9) s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6(6) s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 7(8) s ja tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8(8) s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 4 s kummallekin.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 11(12) + 1 s. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 11(12) + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle. Työssä on 54(58) s.

Neulo valkoisella langalla 1 krs oikein ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo sileää neuletta raidallisena vuorotellen 1 krs sinisellä, 2 krs valkoisella ja toista kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on yhteensä 44(48) s, jokaisella puikolla 11(12) s.

Kun pohjan pituus koossa 34 on 16 cm, kavenna jokaiselta puikolta 1 s = 40 s.

Kun pohjan pituus kantapää mukaan lukien on noin 17(20) cm tai pikkuvarvas peittyy ja olet viimeksi neulonut sinisen raidan, neulo loput sukasta valkoisella langalla.

Aloita samalla kärkikavennukset: (sädekavennukset) neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein yhteen = 32(40) s. Neulo 3(4) välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 24(32) s. Neulo 2(3) välikerrosta ja toista kavennukset = 16(24) s. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros. Jatka kavennuksia tähän tapaan, kunnes työssä on 8 s.

Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Neulo toinen sukka samoin

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti