Makumatkalle

Ruoan tutkiminen kaikilla aisteilla on hauskaa! Lasten kanssa uusiin makuihin kannattaa tutustua kaikessa rauhassa. Tämä aistitehtävä on hyvä tapa karistaa ennakkoluuloja uusia raaka-aineita kohtaan. Voit toteuttaa tehtävän koko perheen voimin.

Jokainen kokee maut ja tuoksut eri tavoin. Esimerkiksi Sapere-ruokakasvatusmenetelmässä onkin kyse nimenomaan jokaisen omista kokemuksista. Jokainen saa itse päättää, maistaako tutkittavia ruoka-aineita vai ei, pakkoa ei ole.

Kokeile perheen kanssa maistamisleikkiä: 

Tarvitset:
– lanttu
– keittiöpyyhe
– veitsi
– leikkuulauta

Vinkki: Kotimainen lanttu on syksystä kevääseen sesongissa, mutta voit valita muunkin (tai useampia) kasviksen!

Aloita peittämällä lanttu esimerkiksi keittiöpyyhkeellä. Näin pääset aloittamaan tutkimusmatkan tuntoaistin varassa.

  • TUNTOAISTI – tunnustele lantun pintaa, lämpötilaa, rakennetta; onko se sileä, karhea, pehmeä, kova, lämmin tai viileä? Yritä kuvailla eri tavoin, miltä lanttu tuntuu ja jos sen eri osiot muistuttavat jotakin muuta tuttua.

Nyt voit ottaa keittiöpyyhkeen sivuun.

  • NÄKÖAISTI – mieti lantun värejä ja muotoja, mitä ne muistuttavat? Voitte myös ottaa selvää, miten lanttu kasvaa.

Sitten on aika kuoria lanttu.

  • NÄKÖAISTI – miltä se näyttää sisältä?
  • HAJUAISTI – miten kuvailisit sen tuoksua? Onko se voimakas vai mieto? Tuoksuuko se hyvältä vai pahalta? Miksi?

Voit paloitella osan lantusta pieniksi suupaloiksi.

  • TUNTOAISTI – ota pieni pala suuhun, miltä rakenne tuntuu? Muista, että jokainen saa itse päättää, haluaako maistaa vai ei.
  • MAKUAISTI – mieti, mitkä perusmaut tunnet (makea, suolainen, hapan, karvas, umami)? Maku ei koostu pelkistä perusmauista. Hajuaistilla on vaikutusta maun aromeihin ja sen huomaa hyvin, silloin kun on vilustunut. Kokeile pitää nenästä kiinni, kun pureskelet lantun paloja. Päästä nenästä irti hetken kuluttua. Mitä huomaat?
  • KUULOAISTI – usein ei tulla ajatelleeksi, että ruoka myös kuulostaa joltakin. Pienet lapset ovat hyviä kuuntelijoita ja he usein innostuvat ruoasta jo, kun kuulevat ääniä keittiöstä. Myös siitä, että syömme ruokaa, kuuluu ääniä. Kokeile pitää korvista kiinni tai käyttää kuulosuojaimia, kun pureskelet lanttua. Miltä se kuulostaa? Ehkä se muistuttaa jotain toista ääntä?