Pehmeä villapipo

Ihana villapipo neulotaan kampalangasta

Suomenlampaan kampavillasta neulottu pipo hengittää ja eristää vettä ja on lisäksi erittäin lämmin. Metsästäjän myssy on kirkkaan oranssi, luonnontarkkailija valitsee ehkä ruskean, vihreän tai harmaan langan!

TARVIKKEET

Lanka: 100 g Pirtin kehräämön kampalankaa 110 tex x 4. Mallissa käytettyä väriä 305.

Puikot: sukkapuikot numero 3

Koko: Yksi koko. Neulo oman käsialan mukaan. Neulos saa olla napakkaa, koska pipo löystyy käytössä.

NEULOMINEN

Luo 42 silmukkaa jokaiselle puikolle, yhteensä 168 silmukkaa. Neulo 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta suljettuna neuleena 18 cm.

Aloita kavennukset:

1 ja 3. puikko: Jatka joustinneuletta ja neulo 38 silmukkaa. Neulo seuraavat 2 silmukkaa nurin yhteen. Neulo puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein.

2 ja 4. puikko: Jatka joustinneuletta ja neulo 40 silmukkaa. Neulo puikon viimeiset 2 silmukkaa nurin yhteen.

Tee kavennukset yhteensä 18 kertaa jokaisella kerroksella 1. ja 3. puikon kohdalla aina ennen kahta viimeistä oikeaa silmukkaa sekä 2. ja 4. puikon kohdalla aina puikon lopussa. Jatka kavennuksia, kunnes puikolla on 24 silmukkaa.

Jatka kavennuksia seuraavasti:

Neulo 1. ja 3. puikolla 10 silmukkaa joustinneuletta, neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, neulo 8 silmukkaa joustinneuletta, neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, neulo puikon viimeiset 2 silmukkaa oikein.

Neulo 2. ja 4. puikoilla 12 silmukkaa joustinneuletta, neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, jatka joustinneuletta ja neulo puikon kaksi viimeistä silmukkaa nurin yhteen.

Jatka kavennuksia samoilla kohdilla neulomalla 2 silmukkaa nurin yhteen, kunnes jokaisella puikolla on 8 silmukkaa jäljellä. (1. ja 3. puikoilla neulotaan puikon alussa aina yksi silmukka vähemmän joustinneuletta kuin edellisellä kerroksella, sitten 2 silmukkaa nurin yhteen. Puikon toinen kavennus tehdään aina ennen puikon kahta viimeistä oikeaa silmukkaa. 2. ja 4. puikolla neulotaan puikon alussa yksi silmukka vähemmän joustinneuletta kuin edellisellä kerroksella, sitten kaksi silmukkaa nurin yhteen. Toinen kavennus tehdään aina puikon lopussa neulomalla kaksi viimeistä silmukkaa nurin yhteen.)

Viimeiset kavennukset:

Jokaisella puikolla on 8 silmukkaa.

Neulo 1. ja 3. puikolla 2 silmukkaa oikein, 2 x 2 silmukkaa nurin yhteen, 2 oikein.

Neulo 2. ja 4. puikon alussa 2 nurin yhteen, 2 oikein, 2 nurin yhteen, 2 oikein.

Neulo sitten: 1. ja 3. puikoilla kaksi oikein yhteen, 2 nurin yhteen ja 2 oikein yhteen ja 2. ja 4. puikoilla 1 nurin, 2 oikein yhteen, 2 nurin ja 2 oikein yhteen. Siirrä 4 puikoin viimeinen silmukka 1. puikon alkuun. Vedä kaikki loput jäljellä olevat silmukat tämän ensimmäisen silmukan yli. Katkaise lanka ja vedä se viimeisen jäljellä olevan silmukan läpi. Päättele langat nurjalle puolelle.

Ohje: Anna Rauhala/Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Kuva: Laura Riihelä