Kananmunien värjääminen

Kananmunat kuuluvat erottamattomasti pääsiäiseen. Niitä voi maalata ja värjätä. Munien värjäystekniikoita on monia.

Kokeile munien värjäyksessä esimerkiksi sipulinkuoria, currya tai kurkumaa. Sipulinkuoret tuovat munan pintaan ruskean sävyn, curry ja kurkuma keltaisen. Punajuuren kuoret antavat punaruskean värin, mustikat siniharmaan sävyn, punakaali sinisen ja koivunlehdet tai pakastepinaatti värjäävät munat vihreiksi.

Jos kiedot munien ympärille lehtiä tai kukkia, saat kauniita kuvioita kuoriin.

Tee näin :

  1. Valitse mitä väriä haluat saada kananmuniin. Sama tekniikka toimii eri värien kansa. Sipulin kuoret ovat helppo tapa aloittaa kananmunien värjäys, sillä niitä tulee monessa kodissa sivutuotteena arkisen ruoanlaiton yhteydessä. Sipulin kuorilla saat kananmunaan ruskeita sävyjä.
  2. Lisää värjäävä ruoka-aine, esimerkiksi sipulin kuoret, veteen muutama minuutti ennen munia. Lisää veteen myös ½ rkl etikkaa, niin väri pysyy kuoressa paremmin.
  3. Lisää munat kiehuvaan veteen ja anna munien kiehua vedessä kunnes ne ovat valmiita syötäväksi. Pehmeän keltuaisen saamiseksi aikaa kuluu 6 minuuttia ja kovan keltuaisen saamiseksi 10 minuuttia.
  4. Jos haluat kauniita kuvioita munien pintaan, saat sellaisia käyttämällä kukkia, kauniita maustelehtiä tai voipaperista leikattuja mallikuvio-sabluunoita. Kiedo kuviot tiukasti munien ympärille ompelulangalla ja keitä munat värjäävässä vedessä.
  5. Voit myös kietoa munat folioon ennen kuin keität ne väriaineen kanssa, näin saat kauniin batiikkikuvion.
Värjätyt kananmunat
Keltainen väri on saatu kurkumalla. Ruskea väri on sipulin kuorista. Mustan ruskea on saanut värinsä punaviinistä ja sinertävä punakaalista. Saat intensiivisemmän värin, kun liotat keitettyjä munia värjäysliemessä pidempään.