Juhlaruokaa turvallisesti

Tarjottaessa ruokaa suurelle joukolle hygienian vaaliminen on erityisen tärkeää. Ruokien säilyvyyttä edistää niiden oikeaoppinen käsittely valmistus-, säilytys- ja jäähdytysvaiheessa.

Perinteiset juhlaruoat kaloista kakkuun ovat herkkiä pilaantumaan. Varmista, että sinulla on riittävästi kylmäsäilytystilaa ruoille ennen tarjoilua. Pyydä naapurilta lupaa lainata heidän jääkaappiaan tai vuokraa lainajääkaappi, jos omat tilat loppuvat kesken. Valmiissa ruoassa bakteerit lisääntyvät jo tunnin aikana, ja ruokaa ei tulisikaan pitää tarjolla yli kahta tuntia.

Kesäaterialle kannattaa valmistaa ruokaa vain tarpeellinen määrä, sillä jäähdyttäminen voi olla ongelmallista. Jäähdyttämistä nopeuttaa kuuman astian upottaminen kylmään veteen ilman kantta ja sekoittamalla toisinaan. Uudelleen lämmitettävät ruoat tulee kuumentaa huolellisesti.

Miten pitää kylmänä?

Tarjottavien kylmänä pitämiseen on olemassa monenlaisia konsteja. Tarjoilupiste kannattaa sijoittaa varjoisaan paikkaan. Ihanne olisi, jos kesäkeittiössä olisi siirrettävä kylmäsäilytyslaite. Perinteinen kylmälaukku kylmävaraajineen kelpaa myös mainiosti. Kylmätilan voi rakentaa pahvilaatikosta, joka vuorataan paksulla sanomalehtikerroksella. Pihassa oleva maakellari, kaivo tai läheinen rantakaislikko ovat hyviä, luonnonvaraisia kylmäsäilytyspaikoja.

Nosta kylmänä tarjottavat ruoat esille vasta hetkeä ennen ruokailua. Tarjoiluastioiden peittäminen kansilla auttaa kylmänä pysymistä ja pitää kärpäset loitolla. Ruokaa kannattaa laittaa tarjolle pieniä määriä ja täydentää menekin mukaan.

Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka jäähdyttävät ruokaa. Vähän ennen tarjoilua esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut, sekavihannekset ja jälkiruokiin ja juomiin voi lisätä pakastemarjoja.

Kylmähauteita kotikonstein

Rakenna kylmäalusta kylmävaraajista. Näppärä keino on latoa kylmävaraajat esimerkiksi uunipannulle. Salaatit, kylminä tarjottavat kalat ja majoneesit pysyvät alustan päällä kylminä.

Jääpala- tai jäämurskahaude on myös käypä keino pitää kulhot kylminä. Suuri määrä jäätä syntyy, kun jäädyttää vettä isoissa maito- tai mehupurkeissa.

Kylmässä vedessä liotettu, kostea saviastia haihduttaa kosteutta ja sitoo lämpöä. Ruoka pysyy astiassa viileänä melko pitkään.

Pakastimessa jäähdytetyt vuolukiviset astiat, alustat ja juomanjäähdyttimet varastoivat myös kylmää ja pitävät näin tarjottavat ruoat melko pitkään kylminä.