Joulunaposteltavaa – lakritsaiset kotisirkat

Joulun perinteinen pähkinä-rusinasekoitus saa uudenlaisen vivahteen lakritsanmakuisista paahdetuista kotisirkoista. Samalla tavalla voit paahtaa ja maustaa myös pähkinöitä ja manteleita. Sekoittamalla erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä ja laittamalla ne kauniiseen astiaan saat sekoituksesta myös kauniin lahjan. Rapeat paahdetut kotisirkat ja pähkinät koukuttavat herkullisella lakritsaisella maullaan.

Suomi on muuttanut EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös täällä. Hyönteissyönti on tulevaisuutta, koska se on eettisempää ja ekologisempaa kuin lihantuotanto. Lisäksi se voi tarjota yhden ratkaisun maapalloa vaivaavalle ruokapulalle. Martat ovat olleet edelläkävijöitä ja avoimia muutokselle jo järjestön historian alusta alkaen – voimanaisemme Alma Forsten kirjoitti jo 1900-luvun alussa kasvisruokakirjan, mikä siihen aikaan oli ennennäkemätöntä.

Tarvitset

  • Erilaisia pähkinöitä
  • Erilaisia kuivattuja hedelmiä
  • 1/3 pussillinen kotisirkkoja (eli n. 7g)
  • Lakritsinjuurijauhetta
  • Vähän suolaa ja sokeria
  • Tilkka vettä
  • Kaunis purkki ja nauhaa, mikäli annat sekoituksen lahjaksi

Tee näin

Kuumenna paistinpannu ja paahda sirkkoja hetki kuivalla pannulla. Lisää tilkka vettä (pannun pohjasta peittyy noin viidennes), sokeria (esim. 1rkl), ripaus suolaa ja lakritsinjuurijauhetta (esim. 1tl) ja sekoita reippaasti. Paahda pannulla niin kauan, että sokeri alkaa sulamaan ja muodostaa lakritsijauheen kanssa sirkkojen päälle kuorrutteen. Varo, ettet polta sirkkoja. Liian kylmällä pannulla sokeri ei sula, joten ole tarkkana. Kun kuorrute on tahmeana ja vähän kuivuneena kerroksena sirkkojen ympärillä, kaada sirkat lautaselle, jossa on lakritsijauhetta. Pyörittele sirkat lakritsijauheessa, jotta ne eivät tartu toisiinsa ja anna jäähtyä. Laita purkkiin tai kulhoon erilaisia kuivattuja pähkinöitä ja hedelmiä ja sekoita joukkoon paahdetut sirkat. Voit paahtaa samalla menetelmällä sekoituksen joukkoon myös osan manteleista tai pähkinöistä.