Tattipitsi

Jos hermo kestää, ota kesäprojektiksi pitsi. Ohuesta langasta virkkaaminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta kerros kerrokselta syntyy suloista jälkeä. Pian virkkaaminen vie mennessään.

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto
Kuvat Laura Riihelä

Kevyt virkkaustyö kulkee helposti mukana minne menetkin. Ohjeemme tattikuvioinen pitsi etenee pikkuhiljaa, samalla kun sienisato vielä uinuu sammaleen kätköissä. Jos sienimalli ei puhuttele, voit suunnitella ja toteuttaa jonkin oman kesäkuvion.

Pitsimäisten töiden virkkaukseen sopivat parhaiten sileäpintaiset ja melko kierteiset puuvillaiset virkkauslangat, joita on saatavilla eri paksuisina. Voit virkata myös pellavalangasta. Paksummasta langasta syntyy kasseja, tyynyjä, verhoja – siis vaikka mitä! Palojen virkkaaminen on helppoa ja hauskaa. Niitä kertyy vähitellen, ja aikanaan niistä voi koota ison, näyttävän työn.

TATTIPITSI

TARVIKKEET

ohutta virkkauslankaa, esim. n:o 20
koukku 1.25 tai käsialan mukaan

TEE NÄIN

Virkkaa 50 ketjusilmukkaa (kjs).

1. krs: Pistä koukku 8. ketjusilmukkaan, virkkaa pylväs (=1. ruutu), *2 kjs, hyppää yli kaksi edellisen kerroksen silmukkaa, pylväs* toista *-* kerroksen loppuun yht. 15 ruutua.

Käännä työ, virkkaa 3 kjs ( = 1. pylväs), jatka virkkaamista ruutupiirroksen mukaan.

Jätä aina kuvioiden väliin 2–3 tyhjää ruutukerrosta.

TATTI- JA KANTARELLIPALAT

TARVIKKEET

virkkauslankaa
koukku n:o 1.5–2 tai käsialan mukaan

Virkkaa ruutupiirroksen mukaan samoin kuin tattipitsi. Virkkaa ennen ja jälkeen kuvion kaksi tyhjää ruuturiviä. Kierrä valmis ruutu virkkaamalla jokaisen pikkuruudun kohtaan kaksi kiinteää silmukkaa, kulmissa viisi kiinteää silmukkaa. Virkkaa seuraavilla kerroksilla keskimmäiseen silmukkaan kaksi silmukkaa (=lisäys), virkkaa viisi kerrosta kiinteitä silmukoita.

1 valkoinen ruutu: 1 pylväs, 2 ketjusilmukkaa
1 merkitty ruutu: 4 pylvästä
2 merkittyä ruutua: 7 pylvästä (huomaa, että vierekkäisillä ruuduilla on yhteinen pylväs rajalla)
3 merkittyä ruutua: 10 pylvästä

Tulostettava ohje