Kasvomaskin ompelu- ja käyttöohje

Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa. Kasvomaskia tehdessä ja sitä käytettäessä on tärkeää toimia ohjeistuksen mukaisesti.

Omaan käyttöön tehtävän kankaisen kasvomaskin valmistus- ja käyttöohjeen laatimisessa on huomioitu Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ohjeistukset kotitekoisten kasvomaskien käytöstä. Ohjeistuksen ovat laatineet yhteistyönä Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto.

Kasvomaskien ompeluohjeet

Tietoa kankaisten kasvomaskien materiaaleista

Kankaisten kasvomaskien materiaalivertailutaulukko on laadittu VTT:n tutkimustulosten pohjalta. Taulukko avautuu tästä linkistä.

Muista erityisesti, että

  • Likainen maski voi olla viruksenlevittäjä ja aiheuttaa terveyshaitan.
  • Maskin koskettelu lisää epäpuhtauksia hengitysteiden edessä.
  • Käytön aikana maskia ei saa riisua pois tai kaulalle.
  • huomaa, että kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin.
  • Älä tuputa maskin käyttöä muille.
  • Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää kasvomaskia.

Väärinkäytetystä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä!

Kasvomaskin pesuohjeitaKertakäyttöisen kasvomaskin peseminen

  • Myös kertakäyttömaskeja voi pestä. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että käsittely heikentää kertakäyttömaskien pienimpien hiukkasten erotuskykyä. Siksi ammattikäytössä olevia maskeja ei suositella pestäväksi kotikonstein.
  • VTT on tehnyt asiasta tutkimusta, josta selvisi, että kertakäyttöisen maskin voi pestä jopa 10 kertaa ollakseen vielä yhtä tehokas kuin kankainen kasvomaski.
  • Lisää tietoa tutkimuksesta ja kertakäyttömaskien pesemisestä löytyy YLE:n ja VTT:n artikkeleista.

Videoiden ja ohjeistusten lähteenä on käytetty Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes), Työterveyslaitoksen ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ohjeistuksia ja aineistoja.


Korvansäästäjä

Kasvomaskin korvansäästäjä valmistuu helposti virkaten ja on hauska lahjaidea. Joudumme usein pitämään kasvomaskia monta tuntia kerrallaan. Korvansäästäjä suojaa korvia kumilenkkien painaumilta

Katso korvansäästäjän ohje täältä.