Keinutuolin matto

Istahda keinutuoliin ja potkaise jalalla vauhtia. Olo rauhoittuu ja rentoutuu. Istuimen päälle levitettävä matto koristaa tuolia ja pehmentää tuntumaa.

Teksti ja ohje Anja Aalto

Keinutuoli kuului aikoinaan itsestään selvänä huonekaluna isoihin tupiin ja saleihin. Se oli isännän tai emännän paikka, mutta myös arvovieraat ohjattiin siihen istumaan. Ihmisten muuttaessa kaupunkeihin ja pienempiin asuntoihin keinutuoli jäi pois muuttokuormasta, koska se vaatii tilaa ympärilleen. Markkinoille tuli pienempiä keinutuoleja, jotka sopivat paremmin uusiin koteihin.

Keinutuoli on edelleen mainio huonekalu. Sen rytmissä sylivauvat rauhoittuvat ja aikuisen ajatus liitää.

Istuimen ja selkänojan peittävä matto lisää mukavuutta. Maton pitää olla napakka ja mielellään nauhoilla kiinnitettävä, jotta se pysyy hyvin paikoillaan.

JÄNNÄ PINTA JÄMÄLANGOISTA

Virkkaa jämälangoista matto keinu- tai nojatuoliin. Matto kootaan isoista paloista. Kuvan työtä varten virkattiin kolme nelikulmaista palaa, jotka yhdistettiin ompelemalla. Vaihtoehtoisesti voit koota paloista torkkupeiton sohvalle.

Kerää yhteen jämälankasi ja lajittele ne sen mukaan, mitkä värit näyttävät hyvältä yhdessä. Kuvan työssä on käytetty pääasiassa kasvivärjättyjä lankoja.

Lankojen ei tarvitse olla täsmälleen saman paksuisia. Lyhyetkin pätkät voi käyttää työssä; ei haittaa, jos väri vaihtuu kesken kerroksen. Ohuet langat voit virkata kaksinkertaisena.

Jos valitset selkeästi toisistaan erottuvat värit peräkkäin, edelliseen kerrokseen virkatut silmukat näkyvät hyvin.

Valitse koukku lankojen paksuuden mukaan. Kuvan työ on virkattu koukulla 4.5 mm.

TEE NÄIN

Luo aloitusta varten ketjusilmukoita (kjs) tarvitsemasi määrä. Silmukoiden määrän pitää olla neljällä jaollinen.

  1. kerros: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen ketjusilmukkaan kiinteä silmukka (ks). Virkkaa jokaisen kerroksen lopussa 1 kjs kääntymistä varten.
  2. kerros: Virkkaa koko kerros kiinteitä silmukoita. Jätä viimeistä silmukkaa virkatessasi kaksi silmukkaa koukulle ja virkkaa ne jo seuraavan kerroksen värillä yhteen. Näin väri vaihtuu siististi.
  3. kerros: *Virkkaa kolme ks normaalisti edellisen kerroksen silmukoihin, virkkaa yksi ks yhtä kerrosta alemmas* toista *-* kerroksen loppuun. Kerrosta aloittaessasi jätä lankojen päät työn taakse ja virkkaa uusi kerros niin, että langat jäävät sen sisään muutaman cm:n matkalla, saat samalla pääteltyä langat.
  4. krs: Virkkaa koko kerros kiinteitä silmukoita.
  5. krs: Virkkaa 1 ks, *virkkaa 1 ks yhtä kerrosta alemmas, virkkaa kolme ks edellisen kerroksen silmukoihin* toista *-* kerroksen loppuun.
  6. krs: virkkaa koko kerros kiinteitä silmukoita.

Toista kerroksia 3–6, kunnes työ on haluamasi mittainen.

Kuvan matossa on kolme nelikulmaista palaa, jotka ommeltiin yhteen. Yläreunan pala taitettiin kaksin kerroin ja reunat ommeltiin yhteen pussiksi, joka sujautetaan selkänojan päähän.

Istuinosan taitekohtaan lisättiin kierretyt nyörit, joilla matto kiinnitetään tuoliin.

Tulostettava ohje