Näin säilytät jouluruokia

Tulis joulu, että sais yölläkin syödä! Asuntomme ovat nykyään kuitenkin niin lämpimiä, että ruoka kannattaa pitää aterioiden välillä visusti jääkaapissa tai muussa riittävän kylmässä paikassa.

Jos ulkona lämpötila on + 0 – +6 astetta, voi ruokia säilyttää myös esim. parvekkeella. Ruoat tulee pakata huolellisesti etteivät esimerkiksi linnut tai oravat pääse herkkuihin käsiksi. Jääkaappiin voi valmiiksi viipaloida suljettuihin astioihin kinkkua ja muita herkkuja, joita juhlakansa voi yösydännä nautiskella, jos nälkä pääsee yllättämään.

Joulusiivous myös jääkaapissa ja jääkaappi kylmäksi

Jääkaappi on ennen joulua hyvä puhdistaa huolellisesti ja poistaa kaikki vanhentuneet elintarvikkeet. Puhdistukseen käytetään astianpesuainetta ja puhdasta pyyhettä. Joulun aikana jääkaappi yleensä täytyy kukkuroilleen. Jääkaappi kannattaa siksi säätää tavallista kylmemmäksi ja pitää huolta, että ilma pääsee kaapissa kiertämään.

Jäähdytä ruoka nopeasti ja vie kylmään

Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä nopeasti. Ruoan voi jäähdyttää esimerkiksi laittamalla ruoka-astian kylmään veteen. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen. Kuumenna kaikki lämpimänä tarjottavat ruoat kunnolla.

Elintarvikkeita lahjaksi?

Jouluna on mukava antaa ja saada ruokalahjoja. Jos lahjana on helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuten tyhjiöpakattuja kalatuotteita, juustoja tai pateita on huolehdittava katkeamattomasta kylmäketjusta. Lahjapaketin päälle on hyvä myös merkitä säilytysohje, mikäli lahja sisältää kylmäsäilytystä vaativia tuotteita.

Kinkun säilytys
Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastimessa (- 18 astetta) 3-4 kk ja jääkaapissa alle +6 asteen lämpötilassa noin 7 vuorokautta. Huoneenlämmössä tuore liha pilaantuu jo 1-2 päivässä.
Kypsä joulukinkku säilytetään aterioiden välillä +0-6 asteen lämpötilassa ja se pitäisi syödä viikossa, eli mielellään uuteen vuoteen mennessä. Jos kinkkua säilytetään ulkotiloissa, se on suojattava huolellisesti.
Kinkusta on hygieenisesti turvallisempaa leikata tarjolle viipaleita vain yhtä ateriaa varten, eikä nostaa koko kinkkua lämpenemään. Kinkkua tulee aina käsitellä pestyin ja huolellisesti kuivatuin käsin.
Kala ja mäti kylmässä
Tyhjiöpakatun ja graavin kalan sekä mädin turvallinen säilytyslämpötila on +3 astetta tai sen alle. Viimeisen käyttöpäivämerkinnän jälkeen ei kalatuotteita tule syödä. Myös itse valmistetut kalatuotteet on syytä valmistaa puhtain välinein ja säilyttää riittävän kylmässä ja syödä parin päivän kuluessa.
Käsittele kalkkunaa huolellisesti
Raakaa siipikarjan lihaa käsitellään puhtailla työvälineillä ja liha kypsennetään tarkasti kauttaaltaan +70 asteiseksi. Lihalämpömittari on hyväksi avuksi. Muista puhdistaa huolellisesti kädet, käyttämäsi työvälineet, pöytäpinnat ja leikkuulaudat.