Lehtien prässäys

Kuivaa lehtiä syksyllä litteiksi eli prässää ne. Kesällä voit kuivata muita kasveja, kunhan ne eivät ole kovin paksuja tai kovia.

Syksyllä luonto laskeutuu lepoon. Hyvästiksi meille talvenvalvojille puut ja pensaat räväyttävät ruskan. Vihreä väistyy keltaisten, punaisten ja ruskeitten tieltä. Kun syysretkillä tapaa erityisen värikkäitä lehtiä, tekee mieli tallentaa niitä talven varalle. Se onnistuu, kun on vähän välineitä ja kohtuullisesti kärsivällisyyttä

Tarvikkeet

 • värikkäitä puiden ja pensaiden lehtiä
 • kunnon pinon sanomalehtiä
 • suolaa
 • painavia kirjoja tai vastaavia painoksi

Valmistus

 1. Kerää lehdet koriin. Pussikin käy, kunhan lehdet saavat olla ilmavasti.
 2. Levitä huoneen nurkkaan muovi ja muutama kerros sanomalehteä. Näin kosteus ei pääse pilaamaan alustaa prässäyksen aikana.
 3. Leikkaa osa sanomalehdistä poikittain kahtia.
 4. Levitä lehdet yksitellen halkaistun arkin väliin. Tarkista, että lehti on kokonaan paperin välissä. Ripota niiden päälle suolaa, jos haluat värien säilyvän erityisen hyvin.
 5. Asettele lehdillä täytetyt paperiarkit vierekkäin sanomalehtikerroksen päälle.
 6. Levitä päälle 3–5 avattua sanomalehtiarkkia. Levitä päälle uusia kerroksia puunlehtiä ja sanomalehtiä.
 7. Lisää vielä lopuksi sanomalehtiä ja painavat kirjat tasaisesti painoksi kasvien päälle. Mitä enemmän on kerroksia, sitä enemmän kirjoja tarvitaan.
 8. Lehtien on hyvä antaa kuivua muutaman päivän. Irrota lehdet/kasvit suojapaperista vasta, kun käytät ne askarteluun taiteiluun. Prässätyt kasvit murtuvat helposti.
 9. Jos kiinnität lehdet kontaktimuovin väliin, niiden on hyvä olla taipuisia, ei rutikuivia.

Mitä prässätyistä lehdistä voi tehdä?

Prässätyt lehdet ja kasvit ovat mainiota ainesta askarteluun. Niitä kannattaa kuivata reilusti, että syksyn mittaan riittää puuhailtavaa.

 • Kontaktimuovin avulla päällystät syyslehdillä kansion, (luonto)päiväkirjan, muisti- tai osoitekirjan. Piirrä ensin kaava muovin taustapaperille kansion tai kirjan avulla.
 • Kynäpurkit, lahja- ja säilytysrasiatsyntyvät samaan tapaan säilyke- tai lasipurkeista ja pahvirasioista.
 • Taulu syntyy taustapaperista, irtokehyksistä ja lehdistä. Kiinnitä ensin lehdet kevyesti liimalla paperille, sitten lasi päälle. Voit runoilla tai askarrella tauluun muutakin.
 • Ikkunataulun saat, kun kiinnität lehdet molemmilta puolilta kontaktimuoviin. Jos haluat, napsauta rei’ittäjällä yläreunaan ja pujota ripustuslanka rei’istä.
 • Korteille on käyttöä syksylläkin: isänpäivä, joulu, syksyinen synttäri tai muu onnittelun aihe.