Lapaset

Novita 7 Veljestä: Marttaseppele-lapaset

Suunnittelija Liisa Pesonen

Koko naiselle

Langanmenekki Novita 7 Veljestä

pohjaväri (010) luonnonvalkoinen 50 g ja raitaväri (627) kaura 50 g

tai yksivärisenä (010) luonnonvalkoinen 100 g

Sukkapuikot Novita nro 3½ tai käsialan mukaan

Mallineuleet Kierretty joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 s oikein takareunasta (= kiertäen), 1 n*, toista *-*. Kohoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena:neulo kaikki krs:t oikein.

Tiheys 21 s kohoneuletta = 10 cm

Vasemman käden lapanen

Luo pohjavärillä 40 s ja jaa s:t neljälle puikolle seuraavasti: 10 s, 9 s,10 s ja 11 s. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Aloita joustinneule 1 n s:lla. Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena 10 krs pohjavärillä, 10 krs kuviovärillä ja 10 krs pohjavärillä. Vaihda työhön kuvioväri ja neulo vielä kierrettyä joustinneuletta 3 krs.

Aloita nyt kohoneule ruutupiirroksen 1. krs:lta seuraavasti: I ja II puikko: neulo ruutupiirroksen mukaisesti 19 s oikein (= ruutupiirroksen oikeasta reunasta 1 s ja väli A-B 9 kertaa). III puikko: neulo väli B-C (= 10 s). IV puikko: neulo ruutupiirroksen väli C-D (= 11 s). Neulo ruutupiirroksen krs:t 1-45. Ruutupiirroksen oikeaan reunaan on merkitty värinvaihtumiskohdat. Huom. Kun olet neulonut ruutupiirroksen 2. krs:n, aloita peukalokiilan lisäykset: 1. lisäys-krs: neulo seuraavaa krs:ta, kunnes II puikon lopussa on 3 s. Tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 s oikein, tee toinen lisäys ja neulo 1 s oikein. Neulo krs loppuun. Neulo 2 krs ilman lisäyksiä. 2. lisäys-krs: neulo seuraavaa krs:ta, kunnes II puikon lopussa on 5 s. Tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 4 s oikein, tee toinen lisäys ja neulo 1 s oikein. Neulo krs loppuun. Toista kiilan lisäyksiä tähän tapaan joka 3. krs vielä 4 kertaa. Kiilan s-luku lisääntyy aina 2 s:lla. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, neulo 2 krs ja sitten seuraavaa krs:ta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 14 s apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 2 uutta s:aa ja jatka kohoneuletta ruutupiirroksen mukaan. Kun olet neulonut krs:t 1-45, neulo vielä ruutupiirroksen 46. krs. Kerroksella kaventuu 4 s ja työssä on nyt 36 s. Neulo loput lapasesta sileää neuletta raitavärillä. Kun etusormi jää peittoon, tasaa kaikille puikoille 9 s ja aloita kärkikavennukset:neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Peukalo 
Ota apulangalla odottavat s:t työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s = 16 s.
Jaa nämä s:t kolmelle puikolle ja jatka kohoneuletta (väli A-B) suljettuna neuleena raidoittaen. Kun olet neulonut 5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Eli neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle, päätä hyvin.

Oikean käden lapanen
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukalokiila 1 s:n päähän III puikon alusta.


Ladattavat tiedostot

Lapaset

Marttojen lapasten ruutupiirros (pdf, 640 kB)