Tarjoilu

Tarjoilun kultainen sääntö kuuluu “Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta”.

Tarjoilu aloitetaan pöydän arvokkaimmasta henkilöstä, joka on juhlan sankari, vanhin ruokailija tai kutsuttu vieras.

Ruokailun alkaessa

  • kaada juomat ruokailijan oikealta puolelta.
  • tuo kiertävät tarjoilukulhot pöytään ruokailijan oikealle puolelle.
  • valmiit annokset annetaan ruokailijan oikealta puolelta.
  • tarjoiltavat ruokalajit, kuten kannusta kaadettava keitto, tarjoillaan ruokailijan vasemmalta puolelta.

Pääruoan syömisen jälkeen

  • vie alku- ja pääruoan tarjoiluastiat pois pöydästä.
  • kerää lautaset ja ruokailuvälineet ruokailijan oikealta puolelta.
  • anna ruokailijoille jälkiruokalautaset tai -kulhot oikealta puolelta.
  • valmiit jälkiruoka-annokset annetaan ruokailijalle oikealta puolelta.
  • tarjoiltava jälkiruoka, kuten suuresta kulhosta annosteltava marjarahka, tarjoillaan ruokailijan vasemmalta puolelta.