Paperimosaiikkia postiin

Piparimuottien avulla syntyy kerralla muutama sädehtivä joulutähti, -sydän tai -kukka. Askartelu vaatii hieman kärsivällisyyttä ja puhtaita käsiä, mutta näitä kelpaa kyllä lähetellä ja antaa.

Tarvikkeet

 • erilaisia kuviopapereita, kuitupaperia tai aaltokartonkia
 • valmiiksi leikattuja, yksin- tai kaksinkertaisia korttipohjia
 • kimalleliimaa
 • kapeakärkinen kulta- tai hopeatussi tekstejä varten
 • piparimuotteja (tähti, sydän, kukka tms.)
 • lyijy- tai puuvärikynä
 • sakset
 • viivain
 • liimapuikko

Valmistus

 1. Valitse 6 toisiinsa sopivaa paperia tähteen, 5 sydämeen ja kukkamuottiin niin monta kuin siinä on kaaria.
 2. Piirrä piparimuotilla kuvio papereiden nurjalle puolelle. Aloita aina arkin reunasta, älä keskeltä. Leikkaa kuviot irti.
 3. Jaa kuviot viivaimen ja kynän avulla yhtä suuriin osiin ja leikkaa. Palat riittävät näin yhtä moneen korttiin kuin sinulla on erilaisia papereita leikattuna. Kuudesta kuviosta tulee kuusi korttia. Jos käytät sydänmuottia, leikkaa sydämistä erikokoisia, puolita sydämet ja liimaa niitä kerroksittain päällekkäin. Kuviot voit toki taiteilla vapaalla kädellä ilman muottiakin.
 4. Liimaa kuviopaperipalat tähden tai piparin muotoon korttipohjan keskelle niin, jokainen pala on erilaista paperia. Voit jättää palojen väliin hiukan tyhjää. Tarkista, että liimaa tulee palojen reunoihin asti.
 5. Piirrä kimalleliimalla kuviolle kapea reunus. Anna kuivua hyvin, ennen kuin pinoat kortit postitusta varten.
 6. Kaksinkertaisiin kortteihin tarvitset kirjekuoret. Yksinkertaisiin osoitteen voi kirjoittaa kääntöpuolelle. Tummaan korttipohjaan kannattaa kirjoittaa tervehdys hopea- tai kultatussilla.

Vinkki

Kimaltavaan tähteen sopivat sini- ja hopeasävyiset, pipariin kullalla tai hopealla maustetut ruskeat ja sydän syntyy punaisista ja metallihohtoisista papereista. Värilliseltä korttipohjalta erottuvat kauniisti vaaleat ja metallinhohtoiset piparit.

Ekotekoja

Kuviopapereiden sijasta voit käyttää käytettyjä lahjapapereita tai lehtien joulukuvia. Paperit voivat olla samanvärisiä, mutta eri tavoin kuvioiuja. Kullan- ja hopeankimalteiset sopivat hyvin.

Kuviopapereita voi myös maalata itse: Anna tukevan akvarellipaperin olla kiinni lehtiössään. Maalaa paperi vesiväreillä reiluin siveltimenvedoin. Koristele kimalleliimalla tai metallitussilla. Irrota paperi lehtiöstä vasta, kun arkki on kuivunut, niin se ei käpristy.