Kattaus kruunaa juhlan

Katoitpa sitten istuva- tai seisovakattausta huolehdi siitä, että pöytä on tarkoitukseen riittävän suuri. Näin ruokailu sujuu vaivattomasti ja kattaus on näyttävän näköinen. Kattaussääntöjen mukaan asetelluiden astioiden lisäksi kattauksessa voi kiinnittää huomiota pöytäliinaan, lautasliinoihin, pöydän koristeisiin ja väreihin.

Pöytäliina

Juhla-aterioilla käytetään yleensä hienoja kangaspöytäliinoja. Pöytäliinan tulee olla puhdas ja sileä. Istuvassa pöydässä liinan tulee ulottua joka puolelta 20-30 cm pöydän reunojen yli ja noutopöydässä lattiaan saakka. Kattauksen voi tehdä myös ilman liinaa tai liinan voi korvata esimerkiksi lasilevyllä tai peilillä.

Lautasliinat

Juhlakatteessa lautasliinat voivat olla paperisen liinan sijaan valmistettu samasta kankaasta kuin pöytäliina. Paperisten lautasliinojen värivalikoima on monipuolisempi. Ruokalautasliinat ovat kahvilautasliinoja suuremmat. Lautasliinan taittelussa yksinkertainen on kaunista. Monimutkainen taittelu vie aikaa ja likaa lautasliinan. Lautasliinojen somistuksen apuna voi käyttää lautasliinarenkaita. Vinkkejä lautasliinan taitteluun saat Marttojen eri vuodenaikaan sopivista lautasliina-videoista.

Koristeet ja värimaailma

Pöytäkoristeista tavallisimpia ovat kukat ja kynttilät, mutta pöytäkoristeiden rajana on vain mielikuvitus. Istuvassa pöydässä koristeiden tulee olla niin matalia, että ne eivät estä näkyvyyttä pöydän toiselle puolelle. Noutopöydässä voidaan käyttää korkeitakin koristeita. Kattauksen värit ja tyylit valitaan tilaisuuden ja ympäristön mukaan. Suosi yksinkertaisuutta ja selkeyttä. Myös ruokalistoja ja paikkakortteja voidaan pitää pöytäkoristeina. Paikkakortteja käytettäessä vieraiden istumajärjestys tulee miettiä tarkkaan.