Luontevasti pöydässä

Tavat punnitaan, kun juhlissa on aika käydä ruokapöytään.

Teksti: Anu Kylvén

Tavat punnitaan, kun juhlissa on aika käydä ruokapöytään. Syöminen on juhlissa yksi keskeinen ohjelmanumero. Siksi kannattaa muistaa tapakouluttajan ohjeet: – Menemme vierailulle aterioimaan, ei ruokailemaan. Pöydässä istutusta ajasta on hyvä käyttää 70 prosenttia seurusteluun ja loput 30 syömiseen. Ruokaa syödään pieniä paloja kerrallaan, ja välillä lasketaan aterimet pöydälle. Syödään suu tyhjäksi, ja käytetään serviettiä, Helena Valonen sanoo.

Pienissä juhlissa isäntäväki voi ohjata vieraat paikoilleen. Jos vieraita tulee yli tusina, on tyylikästä tekstata kauniit pöytäkortit. Useiden kymmenien vieraiden juhlissa ruokailutilan sisäänkäynnin lähelle kannattaa ripustaa pöytäkartta. Siitä jokainen näkee kätevästi oman paikkansa.

Kun mennään pöytäseurueeseen, keskustellaan kaikkien kanssa tasavertaisesti. Pöytänaapureiksi lasketaan vierustoverit ja vastapäätä istuva. Vähintään heille on kohteliasta pitää seuraa, ja heidät kuuluu hyvästellä kutsujen päätteeksi. Alle kymmenen hengen pöydässä on fiksua ottaa katsekontaktia jokaiseen, kutsua vähintään katseella kaikki keskusteluun. Kun puhut riittävän kovalla äänellä, koko pöytä kuulee eikä kukaan jää hauskoista jutuista ulkopuoliseksi.

Pöydän kattaus on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten. Älä siis pilaa sitä laittamalla pöydälle mitään ylimääräistä: ei laukkua, ei kännykkää. Käsilaukku kuuluu syliin tai tuolin selkänojalle roikkumaan.

Näin noutopöydässä

Jos ruokaa haetaan noutopöydästä, isäntäväki neuvoo, missä järjestyksessä edetään. Ensimmäisellä kierroksella otetaan alkuruokaa, sitten pääruokaa ja lopuksi jälkiruokaa. Kaikkia ei tarvitse ahtaa samalla kerralla kannettavaksi. Vanhemmat huolehtivat omista lapsistaan ja varmistavat, että homma sujuu juohevasti ja etteivät lapset aiheuta häiriötä.

Juhlien isännän tai emännän kannattaa varata pöytään kasvista, kalaa ja lihaa, niin että kaikki saavat syödäkseen. Sortimentteja ei silti kannata panna tarjolle ylenpalttisesti. Muutama alkuruoka ja pari pääruokaa riittää. Ihmiset syövät melko kevyesti.

Jos sinulla on pahoja allergioita, ilmoita isäntäväelle asiasta etukäteen. Jos et vain pidä jostakin tai et muista syistä syö joitakin ruoka-aineita, älä tee asiasta numeroa. Syöt, mitä voit syödä. – On pikkulasten tapa listata, mistä ruoista ei pidä. Sitä, mitä isäntäväki tarjoaa, vieras ottaa. Jos se ei kelpaa, pidetään mölyt mahassa. Juhliin ei mennä laihduttamaan eikä näpöttämään, vaan viettämään mukavaa aikaa yhdessä, tapakouluttaja Helena Valonen toteaa.

Muista pöydässä

  • Kun otat juomalasista juotavaa, katso, ettei ruoanmuruja jää lasin reunaan.
  • Juomien osalta edetään laseissa oikealta vasemmalle. Ruokailuvälineistä käytetään ensin uloimmat ja edetään kohti keskustaa.
  • Leivän paikka on salaattilautasella salaatin vieressä.
  • Istu ryhdikkäästi, silloin ruokakin laskee paremmin. Kyynärpäitä ei kai kukaan enää lepuuta pöydällä?

Vinkit

Vinkki isäntäväelle:

Jos juhliin tulee noutopöytä, järjestä useampi noutopiste. Homma sujuu juohevammin, kun kaikkien ei tarvitse seistä yhdessä jonossa.

Vinkki vieraalle:

Älä tee numeroa siitä, jos joku kieltäytyy alkoholista.

Asiantuntijana tapakouluttaja Helena Valonen
Lähteet: Per Nilsson, Tyyliä! Pukeutumis- ja tapaopas miehelle, WSOY 2003; Suvi Ruotsi, Tapakirja, Otava 2005.
Artikkelia ei ole julkaistu Martat-lehdessä

Lue lisää aiheesta

Ylen artikkelista ja testaa osaatko ruokatapojen perusasiat.