Jouluikkuna piimämaalauksella

Jouluksi piimämaalauksella tehty ikkuna tuo ihanaa tunnelmaa joulukotiin. Ikkunan koristeleminen piimällä on nopeaa ja ekologista.

Maalaamiseen voi käyttää esimerkiksi leipomisesta ylijäänyttä piimää. Kuivuttuaan piimä on hajutonta. Piimää tarvitaan hyvin ohut kerros, joten se on helppo pestä pois ikkunasta joulun jälkeen tavallisilla ikkunanpesuvälineillä.

Ohje ja kuvat: Laura Hakkarainen

Tarvikkeet

  • Rasvatonta piimää
  • Sivellin
  • Pala pesusientä

Kaada tilkka piimää esim. lautaselle. Kastele sivellin kevyesti piimässä: jos piimää on liikaa, alkaa se valua ikkunan pintaa pitkin. Maalaa haluamasi kuvio ikkunaan, ohut kerros riittää. Kosteana piimä on harmaata ja läpikuultavaa, mutta kuivuttuaan se muuttuu valkoiseksi. Isompia tasaisia alueita voit tuputtaa pesusienen palasella. Voit jouduttaa kuivumista hiustenkuivaajalla.

Vinkkejä

Kuivaan, sienellä tuputettuun piimäpintaan voi tehdä kuvioita tai esim. tekstiä vedessä kostutetulla vanupuikolla. Varo, ettet kastele vanupuikkoa litimäräksi, ylimääräinen vesi voi alkaa valua ja sotkea maalauksen.

Voit käyttää apuna valmista tai itsetehtyä sapluunaa apuna tuputtamisessa. Nopean sapluunan tekee leikkaamalla kopiopaperista. Liota leikattua paperia hetki vedessä ja imeytä ylimääräinen vesi esim. keittiörättiin (jos vettä on liikaa, alkaa se valua pitkin ikkunaa). Aseta sapluuna ikkunaan, kostea paperi pysyy hyvin kiinni ikkunassa tuputuksen ajan. Poista paperi ennen kuin se kuivuu.

Piimällä voi koristella muitakin lasipintoja, esim. kynttilälyhtyjä tai purkkeja.